Αρχική Ελλαδα Εφυγε απο τη ζωή ο Μωϋσής Ελισάφ, ένας Δήμαρχος-σύμβολο ενότητας της “μετα-ολοκαυτωματικής”...

Εφυγε απο τη ζωή ο Μωϋσής Ελισάφ, ένας Δήμαρχος-σύμβολο ενότητας της “μετα-ολοκαυτωματικής” Ελλάδας!

792

 

Ο Πρώτος εβραϊκού θρησκεύματος Δήμαρχος σε Ελληνική πόλη,ο Μωϋσής Ελισάφ πέθανε μετά απο σύντομη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ο Μωϋσής Ελισάφ δεν ήταν απλώς ένας Δήμαρχος εβραϊκού θρησκεύματος.Η εκλογή του σε μία πόλη,στην οποία οι πληγές του Ολοκαυτώματος,όπως και παγκοσμίως είναι ανοιχτές κατάφερε να ενώσει με την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα της πόλης,η οποία πλήρωσε βαρύ τίμημα και μόνο εξαιτίας των Γερμανών,αλλά και Ελλήνων,οι οποίοι ,όπως και σε άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη,Βέροια κ.α.)βρήκαν την ευκαιρία να αρπάξουν τις περιουσίες των θυμάτων,ενώ σε πολλέ ςπεριπτώσεις,κοντρα σε εκείνους που έκρυψαν συμπατριώτες εβραϊκού θρησκεύματος πρόδωσαν και παρέδωσαν.

Ανάμεσα στα συλλυπητήρια εμφανίστηκαν και μερικοί που τις άλλες μέρες συνεργάζονται στενά με αμετανόητους Φαρισαίους,αρνητές του Ολοκαυτώματος…

Η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ θα γίνει την Κυριακή στις 13:00 στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων. Στον ίδιο χώρο η οικογένειά του θα δεχθεί συλλυπητήρια. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

Η προσωπικότητα του Μωϋσή Ελισάφ ήταν τόσο σπουδαία,ώστε ήταν και ο μοναδικός Δήμαρχος του οποίου η εκλογή έγινε θέμα στους “ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ”.

Ποιος ήταν ο Μωυσής Ελισάφ

Eγραψαν πολλοί για την μεγάλη απώλεια και επιλέγουμε το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που είναι το εξής:

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος του Δήμου Ιωαννιτών, ο καθηγητής Μ. Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ , Ισραήλ (1993-1994).

Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας στα οποία παρακολουθείται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες και παχυσαρκία.

Ήταν ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι European Atherosclerosis Society, European Hypertension Society και International Society of Hypertension. Διετέλεσε επανειλημμένα Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, όπου παραμένει μέλος του Δ.Σ. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, διετέλεσε Διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αναπληρωτής Διοικητής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Ο κ. Ελισάφ ήταν συνδιευθυντής σύνταξης και μέλος της συντακτικής επιτροπής σαράντα (47) διεθνώς αναγνωρισμένων ιατρικών περιοδικών. Επιπλέον , είναι κριτής σε 118 διεθνή ιατρικά περιοδικά. Είχε οργανώσει πολλά συνέδρια και συμπόσια στο αντικείμενο της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αθηροσκλήρωσης, της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών. Ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Satellite Meeting on Secondary Dyslipidemias of the European Atherosclerosis Society (EAS) [το 1999].

Είχε συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία των υπερλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Είχε 772 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά στη βασική και κλινική έρευνα στο αντικείμενο της υπέρτασης , των λιπιδίων , της αθηροσκλήρωσης, καθώς και στις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών. Έχει εκδώσει 2 βιβλία με αντικείμενο τις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών καθώς και τις δυσλιπιδαιμίες.

Διετέλεσε επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014). Ήταν ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Επί 17 συναπτά έτη ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, είναι μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) ενώ διετέλεσε επί διετία και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους

Δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του. Ρωμανιώτης Εβραίος, γέννημα θρέμμα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, πιστός στην παράδοσή της, αντλούσε από το οδυνηρό παρελθόν δύναμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του συνανήκειν.

Γιατρός, πανεπιστημιακός καθηγητής, παθιασμένος με τα κοινά, υπήρξε ταγμένος στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος του μικρού τόπου του που χώρεσε τόσους πολιτισμούς. Η ήπια, ενωτική, τολμηρή και οραματική προσωπικότητά του θα λείψει από τους συμπολίτες του και από όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, συνομιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και συνδεθήκαμε μαζί του με μια φιλία ανεκτίμητη.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Για έναν «σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα έναν φωτεινό άνθρωπο», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα Γιάννενα και η Αυτοδιοίκηση, η Ιατρική και η Ισραηλιτική Κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ. Έναν σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα, έναν φωτεινό άνθρωπο. Γιατί ο Μωυσής υπηρέτησε με δημιουργικό πάθος την πόλη του και την κοινωνία, από όποια θέση και αν βρέθηκε” ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι Μωυσής Ελισάφ “άφησε βαθύ αποτύπωμα στην επιστήμη του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και διευθύνοντας ενεργά την Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα γράμματα του οφείλουν πολλά ως Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του τόπου του. Όπως και η δημόσια ζωή την οποία κόσμησε ως πρώτος πολίτης της γενέτειράς του και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας: «Υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, από την Ρωμανιώτικη κοινότητα, την παλαιότερη ίσως της χώρας μας. Και ως απόγονος μαρτύρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αγωνίστηκε για τη δικαίωση των θυμάτων. Για όσους, όμως, είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής αφιερωμένης στο κοινό καλό. Μόνιμη έγνοια του στην πλούσια πολιτική του δραστηριότητα ήταν η ενότητα και η συνεννόηση στις κοινές προκλήσεις. Με γέφυρα, την επιβλητική του μετριοπάθεια. Αυτήν που μας έκανε να συνεργαστούμε αρμονικά στη διάρκεια της δημαρχίας του και να οικοδομήσουμε μία ζεστή και ειλικρινή σχέση. Στην αγαπημένη του σύζυγο Κλεοπάτρα, στους οικείους του, στους αμέτρητους φίλους του στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με πολλή αγάπη».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μωυσής Ελισάφ υπήρξε πανεπιστημιακός με σημαντική προσφορά στον χώρο της υγείας και της ιατρικής επιστήμης.

Είχε εκλεγεί δήμαρχος Ιωαννίνων και είχε γίνει έτσι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα. Το όραμά του ήταν η επανασύνδεση της πόλης με την ιστορική κοσμοπολίτική της παράδοση και η διαμόρφωση της με σύγχρονους όρους εξωστρέφειας και δυναμισμού.

Γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένα παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη που λειτουργούσε στο πλαίσιο των συναινέσεων, μακριά από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την εβραϊκή κοινότητα και τους πολίτες των Ιωαννίνων.

Νίκος Ανδρουλάκης

«Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον αγαπητό μου φίλο, Μωυσή Ελισάφ, τον Δήμαρχο, γιατρό και πανεπιστημιακό δάσκαλο. Η θητεία του στον Δήμο Ιωαννιτών ως πρώτου εβραϊκής καταγωγής Δημάρχου στην Ελλάδα ήταν ένα ορόσημο. Ο Μωυσής ήταν πάντα ένας άνθρωπος της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Το έργο του και οι  προοδευτικές του ιδέες θα μας εμπνέουν για πάντα», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΚΙΣΕ

Τη βαθιά του οδύνη εκφράζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), σε ψήφισμα που εξέδωσε μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, με αφορμή τη θλιβερή είδηση του θανάτου του β’ αντιπροέδρου του, προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και δημάρχου Ιωαννιτών.

«Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένας διανοούμενος με πλούτο γνώσης, που ξεπερνά τα όρια της ιατρικής επιστήμης, με ιδιαίτερη ευαισθησία στη βιβλιογραφία που αφορούσε στο Ολοκαύτωμα. Ένας άνθρωπος που υπερασπιζόταν με πάθος τις αρχές της Δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τονίζεται -μεταξύ άλλων- στο ψήφισμα του ΚΙΣΕ.

Στην πολυσχιδή προσωπικότητα του εκλιπόντα, τη δράση και την πολυετή προσφορά του στην πόλη του, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το ΚΙΣΕ και τον Ελληνικό Εβραϊσμό που με αφοσίωση και αυταπάρνηση υπηρέτησε, αναφέρθηκε στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ του ΚΙΣΕ ο πρόεδρός του, επισημαίνοντας πως ο Μωυσής Ελισάφ «υπηρέτησε την Ιατρική επιστήμη συγγράφοντας εκατοντάδες επιστημονικά συγγράμματα και διδάσκοντας χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρέχοντας ανιδιοτελώς την ιατρική του υποστήριξη σε κάθε άνθρωπο που την είχε ανάγκη».

«Οι δημότες της πόλης των Ιωαννίνων, τον τίμησαν με τη ψήφο τους εκλέγοντάς τον ως Δήμαρχο. Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ο πρώτος Έλληνας Εβραίος που εκλέχθηκε ως Δήμαρχος», υπενθυμίζεται στο ψήφισμα του ΚΙΣΕ, το οποίο θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του, ενώ αποφασίστηκε να διατεθεί στη μνήμη του χρηματικό ποσό υπέρ αγαθοεργών σκοπών.