Αρχική Διεθνη ΗΠΑ: Μονομαχία δυο 78χρονων για το χρίσμα των Δημοκρατικών βγάζουν οι κάλπες!

ΗΠΑ: Μονομαχία δυο 78χρονων για το χρίσμα των Δημοκρατικών βγάζουν οι κάλπες!

1354

Mονομαχία μεταξύ του πρωην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ τζό Μπάϊντεν και του “μόνιμου” αουτσάϊντερ γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς ανέδειξε η “Σούπερ Τρίτη” των δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
Ο Μπάϊντεν που φαινότνα χαμένος πριν λίγες ημέρες ,αν και ξεκίνησε φαβορί,επανήλθε δυνατός και στο πλευρό του τάχθηκε ο παραιτηθείς άρτι ,ιδιοκτήτης του Μπλούμπεγκ,ο π΄ρωην Δήμαρχος Μάικλ Μπλουμπεργκ, ο οποίος απέτυχε να και ξόδεψε μισό δις δολλάρια!
Η αποτυχία του είναι δίδαγμα για εκείνους που πιστεύουν ότι αν ρίξει κανείς χρήματα μπορέι να κάνει το άσπρο-μαύρο και να επιτύχει.Ετσι ήθελαν και θέλουν να εξηγούν την επιτυχία οτυ μεγιστάνα Τράμπ και δεν είχαν πάρει μαθήματα από την αποτυχία άλλων μεγιστάνων στο παρελθόν,όπως ο Περό κ.α.
Ο Τράμπ πέτυχε για τους ίδιους λόγους που (αναλογικά) που έγινε τσάρος με εκλογές ένας πρώην αξιωματικός της Κα Γκέ Μπέ στην αχανή Ρωσία,ο Βλαντιμίρ Πούτιν…
Πρέπει να δει κανείς γιατί οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι σε μεγάλες πολιτείες,όπως η Καλλιφόνρια ψηφίζουν σε ποσοστό 7 στους 10 τον 78χρονο Σάντερς και όχι νεαρούς και προοδευτικούς επίσης υποψηφίους…

Η επάνοδος πάντως του αρχικού “φαβορί”του 78χρονους επίσης Μπάιντεν, ο οποίος όταν ξεκίνησε η κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών ήταν το απόλυτο φαβορί, επιβεβαιώθηκε τη Σούπερ Τρίτη με τη νίκη του σε όλες τις νότιες πολιτείες που ψήφισαν: Τέξας, Βιρτζίνια, Αλαμπάμα, Βόρεια Καρολίνα, Τενεσί, Αρκάνσας και Οκλαχόμα.

Η παραίτηση τριών μετριοπαθών υποψηφίων (Στέγιερ, Μπούτατζετζ, Κλόμπουτσαρ) τις τελευταίες τρεις ημέρες με τους δύο εξ αυτών να στηρίζουν ανοιχτά τον Μπάιντεν μέτρησε υπέρ του. Τα άλλα δύο στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποψηφιότητα Μπάιντεν είναι η αμέριστη υποστήριξη του Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και η προώθησή του πρώην αντιπροέδρου από τα μίντια που προπαγανδίζουν ανοιχτά κατά του «ριζοσπαστικού» Μπέρνι Σάντερς.

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης βάσισε ολόκληρη την εκστρατεία του στη Σούπερ Τρίτη όπου ήλπιζε ότι θα επικρατήσει πανηγυρικά. Παρά τα 500 εκατομμύρια δολάρια (448 εκατομμύρια ευρώ) που έριξε στη διαφημιστική καμπάνια του (την πιο πολυδάπανη στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών) κατάφερε να επικρατήσει μόνο στην Αμερικανική Σαμόα των έξι αντιπροσώπων.

Η αποχώρηση του Μάικ Μπλούμπεργκ από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατιών θεωρείται πολύ πιθανή.

Οι ψήφοι των μειονοτήτων έκαναν τη διαφορά

Η νίκη του Μπάιντεν καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους των μειονοτήτων. Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπάιντεν κέρδισε το 62% των ψήφων των αφροαμερικανών και το 43% των ισπανόφωνων, ενώ στη Βιρτζίνια σάρωσε με 71% των ψήφων των αφροαμερικανών.

Ο Σάντερς, ωστόσο, τα πήγε καλύτερα στους νέους σε πολιτείες-κλειδιά. Στην Καλιφόρνια, το 72% των ψηφοφόρων ηλικίας μεταξύ 18 και 29 στήριξαν τον γερουσιαστή του Βερμόντ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Μπάιντεν ήταν μόλις 5%. Στις ηλικίες 30-44, ο Σάντερς επικράτησε των άλλων υποψηφίων με 57% των ψήφων.

Η επιτυχία της Γουόρεν ξεθώριασε

Η Σούπερ Τρίτη επιβεβαίωσε την κατιούσα που έχει πάρει η καμπάνια της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία με τα έως τώρα αποτελέσματα έχει μόλις 50 αντιπροσώπους, ενώ τη Σούπερ Τρίτη έχασε και την έδρα της, τη Μασαχουσέτη, από τον Τζο Μπάιντεν. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν την απόσυρσή της από την κούρσα των Δημοκρατικών ζήτημα χρόνου.

Μπάιντεν vs Σάντερς

Μπορεί η Σούπερ Τρίτη να μην έθεσε έναν υποψήφιο στην κορυφή της κούρσας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, έθεσε όμως … δύο. Μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι με το πέρας της καταμέτρησης των ψήφων, Μπάιντεν και Σάντερς θα κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά έχοντας καταφέρει να απομακρυνθούν σημαντικά από τους υπόλοιπους υποψηφίους, οι οποίοι αναμένεται να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους.

Δίπολο Μπάιντεν – Σάντερς λοιπόν. Το ερώτημα είναι αν ένας εκ των δύο θα καταφέρει να επικρατήσει της κούρσας σύντομα ή αν το μεταξύ του κονταροχτύπημα τραβήξει ως το συνέδριο του Ιουλίου.