Αρχική Ελλαδα Βαρυσήμαντο άρθρο-αποκάλυψη του Mανώλη Μπεντενιώτη για την δραματική νύχτα των Ιμίων

Βαρυσήμαντο άρθρο-αποκάλυψη του Mανώλη Μπεντενιώτη για την δραματική νύχτα των Ιμίων

952
ÂÏÕËÇ - ÅÎÅÔÁÓÔÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÃÉÁ ÔÏ ÂÁÔÏÐÅÄÉ (EUROKINISSI / ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Μανώλης Μπεντενιώτης:

Το χρονικό της ιστορίας των Ιμίων.

Έχει ιδιαίτερη για την Ιστορία σημασία το χρονικό της ιστορίας των Ιμίων. Στις 26/12/1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσάραξε στη βραχονησίδα Ίμια. Ο τούρκος πλοίαρχος του πλοίου αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια, ισχυριζόμενος ότι το σκάφος βρίσκεται σε τουρκικά ύδατα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας γνωστοποιεί το γεγονός στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι την αρμοδιότητα ρυμούλκησης έχει η Ελλάδα λόγω κυριαρχίας και σύμφωνα μάλιστα με το διεθνές δίκαιο. Στις 28/12/1995, το φορτηγό πλοίο αποκολλήθηκε από ελληνικό ρυμουλκό, μετά την αποφασιστική στάση της ελληνικής πλευράς. Στις 28/12/1995, το πρωί, σε μια εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών Ελλάδος – Τουρκίας στην περιοχή της Λέσβου, ένα τουρκικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο τούρκος πιλότος διασώζεται με ελληνική βοήθεια. Στις 29/12/1995, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, αναφέρει ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρημένες στο Κτηματολόγιο Μουγκλά του Νομού Μποντρούμ (Αλικαρνασσού). Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτεται άμεσα η διακοίνωση. Στις 15/1/1996, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο», παραιτείται. Στις 16/1/1996, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ζήτησε αυξημένα μέτρα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στις 18/1/1996 εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργός, με οριακή διαφορά, ο Κώστας Σημίτης. Στις 20/1/1996 ορκίζεται η κυβέρνηση Κώστα Σημίτη. Στις 26/1/1996, ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, με αφορμή την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά των Ιμίων, συνοδευόμενος από έναν ιερέα, τον αστυνομικό διοικητή και δύο κατοίκους της Καλύμνου. Στις 27/1/1996, δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» της Σμύρνης μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Στις 28/1/1996, το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία. Το ίδιο βράδυ, βατραχάνθρωποι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια.

 

Η πολιτική εντολή όμως προς τη στρατιωτική ηγεσία είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης. Στις 29/1/1996, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με μήνυμά του προς την Τουρκία επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά, αλλά αναφέρει και το περίφημο «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς», που πάγωσε τη Βουλή. Στις 30/1/1996, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, στην Τουρκική Βουλή, δηλώνει ότι θα απομακρυνθούν η ελληνική σημαία και οι έλληνες κομάντος από τα Ίμια. Στις 30/1/1996, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίζει ότι δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά, εφόσον προκληθεί, θα αντιδράσει δυναμικά. Δηλώνει δε ότι θα αποσύρει τους έλληνες κομάντος, αλλά όχι την ελληνική σημαία, ενώ στα Ίμια περιπολούν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Στις 31/1/1996, τουρκική στρατιωτική δύναμη αποβιβάζεται στη Μικρή Ίμια στη 1:40, ενώ στις 4:30 ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ίπταται των βραχονησίδων για να έχει μια πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Στις 4:50 το πλήρωμα του ελικόπτερου αναφέρει ότι εντόπισε περίπου δέκα τούρκους στρατιώτες και του δίνεται η εντολή να επιστρέψει στη βάση του. Κατά τη διαδρομή της επιστροφής αναφέρεται βλάβη και αμέσως μετά το ελικόπτερο χάνεται από το ραντάρ. Ξημερώματα όμως ανασύρονται από τη θάλασσα τα άψυχα σώματα των τριών ανδρών του πληρώματος, του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού, που έχουν θυσιαστεί υπέρ της πατρίδος. Στις 31/1/1996 το μεσημέρι, πλοία, στρατιώτες και σημαίες αποσύρονται από τα Ίμια. Με παρέμβαση των ΗΠΑ και διαχείριση του υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έχει επιβληθεί και στις δύο πλευρές η παύση των εχθροπραξιών.

 

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Σημίτη η συζήτηση για το θέμα γίνεται σε παγωμένη ατμόσφαιρα. Μετά το «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς», που είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προσπαθούν να μεταφράσουν τα γεγονότα και να αντιληφθούν την πραγματικότητα. Ο υπουργός των Εξωτερικών αναφέρεται σε συνομιλία που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρεται στην επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ένας υπουργός, επιστήθιος συνεργάτης του πρωθυπουργού επίμονα, ερωτά ποιος αποφάσισε την απόσυρση της ελληνικής σημαίας και, επειδή κανένας δεν απαντά, η ερώτηση γίνεται περισσότερο επίμονη προς τoν πρωθυπουργό, ο οποίος αναγκάστηκε να απαντήσει «εγώ». Αλλά και στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη ένας υπουργός, επιστήθιος φίλος του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε επικριτικά στο «πρόγραμμα ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας των μικρών νησιών του Αιγαίου», για να επισημάνει «περίπου την εγκατάλειψη του προγράμματος από την κυβέρνηση Σημίτη». Ένα πρόγραμμα το οποίο είχε αναπτυχθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά με τη συνεργασία του υπουργείου Αιγαίου και Εξωτερικών αλλά και την παρακολούθηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Βέβαια, σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε, οι πάντες έχουν πεισθεί για την εθνική σημασία και τη σπουδαιότητα αυτού του σχεδιασμού της στρατηγικής «της ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας των μικρών νησιών του Αιγαίου» και μάλιστα την προοπτική «της χρηματοδότησής του από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Βέβαια, όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν την πατριωτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με εκείνη της εθνικής ανεξαρτησίας της εθνικής κυριαρχίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Ωστόσο, όλοι αποδέχονται ότι εάν την ευθύνη αυτής της κρίσης είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, η εξέλιξη θα ήταν περήφανα διαφορετική. Σε αντίθεση με τη φοβική και θλιβερή διαχείριση του Κώστα Σημίτη.