Αρχική Αθλητικα Τεντόγλου -Πετρούνιας πεντακάθαροι ολυμπιονίκες σε ένα βρώμικο αθλητικό στερέωμα!

Τεντόγλου -Πετρούνιας πεντακάθαροι ολυμπιονίκες σε ένα βρώμικο αθλητικό στερέωμα!

1034

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8,41 κέρδισε το 2ο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στην “βουβή” Ολυμπιάδα του Τόκιο.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε το χάλκινο μετάλλιο,αφού ήταν μεν πρώτος πάνω στους κρίκους,αλλά στην έξοδο έκανε το βηματάκι παραπάνω.

Πρώτοι δυο κινέζοι με βαθμολογίες 15.500 και 15.300 έναντι 15.200 του Πετρούνια,ο οποίος έφτασε στην Ολυμπιάδα μέσα απο πολλούς αγώνες τα δυο προηγούμενα χρόνια και αφού πήρε στη Ντόχα την πρώτη θέση που χρειαζόταν οπσωδήποτε για να πάρει εισιτήριο για την Ολυμπιάδα

Ο Τεντόγλου πήρε το χρυσό στην τελευταία του προσπάθεια και αφού ο μέχρι εκείνη τη στιγμή πρώτος Κουβανός Ετσεβαρία δεν έκανε την τελευταία προσπάθεια.Εδειξε ότι “κάτι έπαθε” το πόδι του καθώς έτρεχε.

Ο Τεντόγλου είναι σταθερός αθλητής τα τελευταία χρόνια και όσοι τον γνωρίζουν έχουν τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο και τον χαρακτήρα του.

Η αυτοπεποίθηση του Τεντόγλου ήταν δεδομένη και δήλωνε ότι πήγε στο Τόκιο για μετάλλιο.Μέχρι την τελευταία του προσπάθεια ήταν όμως εκτός μεταλλίων σε ένα αγώνισμα που η Ελλάδα άρχισε τις πτήσεις πάνω απο τα 8 μέτρα με τις κόντρες του μετέπειτα βουλευτή και γενικού γραμματέα αθλητισμού Κουκοδήμου και του σύγχρονου αντιπάλου του Σπύρου Βασδέκη.

Οι δηλώσεις Κουκοδήμου εναντίον του ντόπιγκ αντιπάλων του έφτασαν στο αποκορύφωμα όταν δήλωσε πως στην Ατλάντα είχε τη δυνατότητα να πάρει μετάλλιο,αν έπαιρνε τις “ντόπες” που ήταν προσβάσιμες και στον ίδιο και μη ανιχνεύσιμες στους αγώνες.

Προπονητής του Τεντόγλου είναι ο Γιώργος Πομάσκι.Εμείς οι παλαιότεροι έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει πολλά για τους προπονητές,τους πρωταθλητές και τα ντόπιγκ.

Ανοίξαμε τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ στις 10 σήμερα το πρωί και με κατάπληξη είδαμε ότι είχε προλάβει στο βιογραφικό του Τεντόγλου να γράψει ότι πήρε το χρυσό στις 2 Αυγούστου 2021 στο Τόκιο.Εύγε…

Ρίξαμε μια ματιά σε παλαιά δημοσιεύματα για τα ντόπιγκ και είδαμε ότι στα ελληνικά δικαστήρια αθωώθηκαν όλοι όσοι κατηγορήθηκαν για ντόπιγκ.

Ηδη δηλώσεις συγχαρητηρίων για τον Τεντόγλου έκαναν πολιτικοί μας.Στην σκιά των δακρύων του αρσιβαρίστα Ιακωβίδη,ο οποίος ανέδειξε την γύμνια του ελληνικού αθλητισμού,για τον οποίο επαίρονται οι ίδιοι και οι ίδιοι στο φως επιτυχιών.

Αυτοί οι ίδιοι εξαφανίζονται στα παρασκήνια όταν πέφτουν σκιές.Και αυτές πέφτουν κατα καιρούς,αλλάζουν ορισμένα πρόσωπα,αλλά αν παρακολουθήσει κανείς με συνέπεια ο κορμός παραμένει ίδιος.

Ο Παγκόσμιος αθλητισμός με κορωνίδα την Ολυμπιάδα είναι μια τεράστια εμπορική επιχείρηση,τεράστια συμφέροντα απλώνονται μέσω των πολυεθνικών εταιρειών σε όλο τον πλανήτη,καθώς τα αθλητικά προϊόντα τείνουν να γίνουν καθημερινής χρήσης ,ακόμα και σε διασκέψεις πολιτικών!Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα ρούχα.

Κατά μια “μαγική σύμπτωση” στις  τελευταίες Ολυμπιάδες και στα παγκόσμια πρωταθλήματα τα μετάλλια όλο και απλώνομνται σε διάφορες χώρες του πλανήτη.Ετσι σε κάθε χώρα υπάρχει ενδιαφέρον και η ολυμπιάδα και τα παγκόσμια πρωταθλήματα μαγνητίζουν τα βλέμματα.Από τη Μαλαισία μέχρι τη Βενεζουέλα(παγκόσμιο ρεκόρ η κάτισχνη πανύψηλη τριπλουνίστρια Ρόχας) βγαίνουν πρωταθλητές,μπαίνουν σε τελικούς.

Οι παλαιές αυτοκρατορίες που σάρωναν τα μετάλλια,δηλαδή ΗΠΑ,Ρωσία,Βρετανία,Γαλλία υποχωρούν.Παραμένουν στις πρώτες θέσεις,αλλά δεν σαρώνουν τα πάντα σε όλα τα αγωνίσματα.

Ο Γιώργος Πομάσκι,προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου έφυγε απο τη Βουλγαρία,όπου έκανε πρωταθλητισμό το 1988 και ήρθε στην Ελλάδα.Σε παλαιότερο δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ αναγνωρίστηκε η αξία του ως εξής:

“…Την περασμένη Τρίτη ο κ. Γιώργος Πομάσκι, προπονητής της Βούλας Τσιαμήτα, ξεκινώντας από το ξενοδοχείο Αλκόρα για το Ολυμπιακό Στάδιο της Σεβίλλης, έβαλε στην τσέπη του και δύο «Λεξοτανίλ». Ηξερε πολύ καλά ότι θα του χρειάζονταν. Η αγωνία, η ένταση του τελικού θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη για αυτόν που βρισκόταν στην κερκίδα για να δίνει οδηγίες, από ό,τι για την αθλήτριά του που θα αγωνιζόταν με στόχο το χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο. Είχε και αυτός να δώσει τη δική του μάχη. Ισως πιο δύσκολη, πιο αγχώδη, πιο ψυχοφθόρα. Γιατί σε ένα αγώνα κρίνονταν οι κόποι και οι προσπάθειες πολλών ετών. Στο τέλος του αγώνα, όμως, ένιωθε δικαιωμένος. Ιδια ιστορία και για τον κ. Κώστα Σπανίδη, προπονητή της Τασούλας Κελεσίδου, για τον κ. Χρήστο Τζέκο, προπονητή της Κατερίνας Θάνου και τον κ. Πάνο Μαρκιανίδη προπονητή της Ολγας Βασδέκη. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά έχουν μεγάλο μερίδιο στις επιτυχίες των αθλητριών τους. Κοινό χαρακτηριστικό τους ότι υπήρξαν οι ίδιοι καλοί αθλητές, χωρίς όμως ποτέ να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο διακρίσεων. Ο,τι δηλαδή δεν κατάφεραν οι ίδιοι, το πέτυχαν μέσω των «κοριτσιών» τους.

Ο κ. Πομάσκι ήταν από τους καλύτερους τριπλουνίστες της Βουλγαρίας με ατομικό ρεκόρ 17,03 μ., αλλά ως αθλητής έζησε στη σκιά του παγκόσμιου πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη Κρίστο Μαρκόφ. Το 1988, όταν δεν επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό και να μετακομίσει στην Ελλάδα, αφού από το 1985 είχε παντρευτεί την κυρία Εύα Νικολάου. Ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του με τον αθλητή του μήκους Σπύρο Βασδέκη, αδελφό της Ολγας. Με τον Βασδέκη, ο οποίος έγινε ο πρώτος Ελληνας που πέρασε τα 8 μ., ο κ. Πομάσκι κατέκτησε το πρώτο «όριό» του. Η σχέση του με τον Βασδέκη σήμερα εκτός από αθλητική είναι και επιχειρηματική, αφού είναι συνιδιοκτήτες μιας καφετέριας.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναλαμβάνει και την Ολγα Βασδέκη αλλά οι δρόμοι τους χωρίζουν το 1995, με πρωτοβουλία της αθλήτριας που προτιμά να συνεχίσει με τον αρραβωνιαστικό της κ. Μαρκιανίδη. Την ίδια χρονιά ο κ. Πομάσκι ­ που από το 1992, μετά τη Βαρκελώνη, προπονούσε τη Βούλα Πατουλίδου ­ αναλαμβάνει τη Νίκη Ξάνθου και μαζί της κατακτά το δεύτερο «όριό» του, όταν η ροδίτισσα πρωταθλήτρια γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που φτάνει πέρα από τα 7μ. στο μήκος. Με την Ξάνθου κερδίζει το πρώτο του παγκόσμιο μετάλλιο (αργυρό), το 1997 στην Αθήνα.

* Και τώρα το ρεκόρ

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η «άσωτη» Βούλα Τσιαμήτα πείθεται να επιστρέψει στο προπονητικό τιμ του, από όπου είχε φύγει το 1995. Οπαδός της σκληρής δουλειάς ο κ. Πομάσκι δεν ανέχεται «παρασπονδίες». «Ο αθλητισμός απαιτεί θυσίες και απόλυτη αφοσίωση» λέει. Με τη Τσιαμήτα εφέτος κατακτά το τρίτο «όριό» του, όταν η βολιώτισσα πρωταθλήτρια περνά τα 15 μ. στο τριπλούν…”

Ο ίδιος ,ο οποίος στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ μεφανίζεται με τους τίτλους του καλύτερου Ελληνα προπονητή έχει δηλώσει στο παρελθόν τα εξής:

«Κατηγορήθηκα πολλές φορές ότι οι αθλητές μου έκαναν μεγάλες επιδόσεις και στη συνέχεια ή εξαφανιζόντουσαν ή δεν κατάφερναν να ξανακάνουν μεγάλες επιδόσεις. Αυτό όμως μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως ένας σοβαρός τραυματισμός που
στοίχισε την καριέρα της Τσιαμήτα, για την οποία συχνά πολλοί αναφέρονται
αφήνοντας υπονοούμενα». Παραδέχεται ωστόσο ότι στα 25 χρόνια που βρίσκεται
στον στίβο έχει δει αρκετές περιπτώσεις αθλητών που από το τίποτα έφθασαν να
έχουν σπουδαίες επιδόσεις. «Τα αναβολικά υπάρχουν και θα υπάρχουν στον χώρο
μας. Πιστεύω ωστόσο ότι είναι πρόβλημα που εντοπίζεται κυρίως στους αθλητές
που θέλουν να γίνουν μεγάλοι. Αυτοί, ναι, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να
πετύχουν επιδόσεις και να ξεχωρίσουν. Ένας όμως πρωταθλητής δεν θα
διακινδυνεύσει την καριέρα του».

Στην Ολυμπιάδα του Τόκιο προσπάθησε να πάει και ο διάσημος Ολυμπιονίκης μεγάλων αποστάσεων Μο Φάρα.Σομαλός με βρετανική υπηκοότητα.Σάρωσε τα πάντα την τελευταία 15ετία.Δεν τα κατάφερε για λίγο.

Προπονητής του Μο Φάρα ήταν και είναι ο Αλμπέρτο Σαλαζάρ.Αυτός οδήγησε τον Βρετανό δρομέα μεγάλων αποστάσεων σε τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια το 2012 και το 2016 σε 5.000 και 10.000 μέτρα.

Ο Σαλαζάρ μετά την απόσυρση του Φάρα καταδικάστηκε για …ντόπιγκ!

Το δικαστήριο έκρινε πως ο Σαλαζάρ είναι ένοχος για διακίνηση τεστοστερόνης, παράνομες μεταμοσχεύσεις αίματος και παρεμβάσεις στη διαδικασία ντόπινγκ κοντρόλ.Ανάλογη τιμωρία επιβλήθηκε και στον ενδοκρινολόγο Τζέφρι Μπράουν.

Ο Σαλαζάρ έγινε απο νωρίς στέλεχος της πολυεθνικής NIKE (προσέξτε στις φωτογραφίες τα σήματα…)και όταν πιάστηκε ως “ντοπαριστής” οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που ανέδειξε ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές.

Η Ελλάδα σε ρεπορτάζ του παρελθόντος  είχε αναδειχθεί στο τοπ 10 των χωρών που είχαν κάνει το ντοπιγκ εθνική πολιτική

Τις αποκαλύψεις  άνοιξε ένα δημοσίευμα των «Sunday Times»  Η βρετανική εφημερίδα και το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD απέκτησαν πρόσβαση σε 12.359 δείγματα αίματος 5.000 αθλητών στίβου που αφορούσαν την περίοδο από το 2001 μέχρι και το 2012. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, υπάρχουν 1.400 δείγματα από 800 αθλητές που παρουσιάζουν μη φυσιολογικές τιμές, με 21 αθλητές να καταγράφουν τόσο οριακές τιμές που ρίσκαραν καρδιακά επεισόδια. Ορισμένα από αυτά τα δείγματα αντιστοιχούν σε 146 μετάλλια που κατακτήθηκαν εκείνη τη δεκαετία σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αυστραλός εμπειρογνώμονας κατά του ντόπινγκ, Ρόμπιν Παρισότο, φανερά έκπληκτος, δήλωσε πως ποτέ δεν έχει δει «τόσο ανησυχητικά ανώμαλο σύνολο τιμών σε εξετάσεις αίματος». Στην κορυφή της λίστας των «ύποπτων» δειγμάτων φιγουράρει η Ρωσία με γενικό ποσοστό 30%, που εκτοξεύεται στο 80% για τα ρωσικά ολυμπιακά και παγκόσμια μετάλλια. Στην πρώτη δεκάδα, όμως, των σημαιών υπάρχει και η «γαλανόλευκη», με ποσοστό μη φυσιολογικών τεστ 25,6%…

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;

Γιατί δεν είμαστε …διαφημιστές κανενός,αλλά ερευνητές δημοσιογράφοι.Και οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πεντακάθαροι ολυμπιονίκες και πρωταθλητές και προπονητές.Υπάρχουν και βρόμικοι.

Ο Μίλτος Τεντόγλου,ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν είχαν ως τώρα την παραμικρή σκιά και μακάρι να τερματίσουν τον αθλητισμό χωρίς το παραμικρό.

Οι δημοσιογράφοι ,όμως εξακολουθούν να καταγράφουν τα γεγονότα.Ο Μο Φάρα έφυγε πεντακάθαρος.Ο προπονητής του και στέλεχος μια πολυεθνικής εταιρείας,πρωταθλητής και ο ίδιος των ΗΠΑ μετά πολλές δεκαετίες πεντακάθαρος καταδικάστηκε ως ντοπαριστής.

Στην Ελλάδα δεν έχει κανείς πάντως το παραμικρό ψεγάδι,αφού σύμφωνα με την Ελληνική Δικαιοσύνη κανείς δεν ήταν ποτέ ντοπαρισμένος,αλλά θύματα λαθών…Αρα όλοι οι πρωταθλητές και ολυμπιονίκες μας  είναι ίδιοι:πεντακάθαροι!

Με τον Σαλαζάρ,την Μάριον Τζόουνς και τον Μπέν Τζόνσον είναι μόνοι ξένοι στην ίδια κατηγορία.

Μην ξεχνάτε.Ο Χρήστος Τζέκος είχε πει την ιστορική φράση: ντοπαρισμένος είναι μόνο όποιος πιάνεται ντοπαρισμένος”.

Αυτό ισχύει διεθνώς.Στην Ελλάδα ισχύει το “ντοπαρισμένος είναι μόνο όποιος καταδικάζεται αμετάκλητα απο τα ελληνικά δικαστήρια”.

Γιαυτό πρέπει και είμαστε συγκρατημένοι.Ανοίξτε τα “βιογραφικά” όσων στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί στην Ελλάδα.Ολοι,μα όλοι είναι πεντακάθαροι από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Θέλει,δεν θέλει ο Τεντόγλου,όλοι από το παρελθόν μπορούν να σταθούν δίπλα του…