Αρχική Ελλαδα Oι μπίζνες με τα ταξί,οι βρόμικοι ξένοι πολιτικοί και οι άσπιλοι και...

Oι μπίζνες με τα ταξί,οι βρόμικοι ξένοι πολιτικοί και οι άσπιλοι και άμωμοι Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι…Μιζαδόροι ή βλάκες μόνο ο Μακρόν και 233 ξένοι …Βίντεο

1384

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Πριν λίγα χρόνια,στα χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά και λοιπών ξεσηκώθηκαν οι ταξιτζήδες στην Ελλάδα και κατήγγειλαν ότι η τότε κυβέρνηση έβαζε απο το παράθυρο εταιρείες ξένες ,ιδιωτικές για να πετάξουν απο τα ταξί τους ιδιοκτήτες και οδηγούς και να δημιουργήσουν μια πολυεθνική που θα κάνει ό,τι αι οι άλλες πολυεθνικές στην Ελλάδα.Θα κερδίζει ασύστολα κλείνοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις ευρύτερες ή οικογενειακές στο χώρο.

Μπροστάρη επενδυτή και καινοτόμο στην ελληνική πραγματικότητα η τότε κυβέρνηση μας είπε ότι υπερασπιζόταν όχι την γνωστή “UBER” ,την “TAXIBEAT”.Εβγαλε τους ταξιτζήδες… νονούς και τις δυο εταιρείες υγιείς και διαφανείς στην ελεύθερη οικονομία που ευαγγελιζόταν και τότε και τώρα και μας έλεγε ότι αυτά ισχύουν υγιή και διαφανή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Πήγαμε στο Λονδίνο να βρούμε αυτή την μεγάλη εταιρεία που έκανε επένδυση στην Ελλάδα και Έλληνες δημοσιογράφοι και πολιτικοί εμφάνισαν τον κ.Δρανδάκη ως μεγάλο ευεργέτη της ελληνικής οικονομίας και καινοτομίας που ήρθε απο το Λονδίνο.

Βρήκαμε ένα γραφείο σε ένα χαμόσπιτι-χαμόδρομο και δυο νεαρές μαύρες μας είπαν ότι εκεί είναι γραφείο για πολλές εταιρείες και αν έχουμε κάτι,οτιδήποτε να το αφήσουμε και αυτές θα το δώσουν.Ούτε διευθυντάδες,ούτε τμήματα,ούτε γραφεία επικοινωνίας.Στη γειτονιά αυτούς που ρωτήσαμε δεν είχαν ακούσει ποτέ για τη μεγάλη αυτή εταιρεία.

Τα δημοσιεύσαμε στην Ελλάδα ,όπου η νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νέο Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη αμφισβήτησε τα περι υγείας και διαφάνειας.

Μετά από λίγο καιρό ο μεγάλες ευεργέτης της οικονομίας μας κ.Δρανδάκης πούλησε την εταιρεία αυτή.Που αλλού;Στη Γερμανία…

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε το μπελά του.Μαζί και ο Θυμιος Λυμπερόπουλος,ο εμβληματικός συνδικαλιστής στο χώρο των ταξί και πιστός…νεοδημοκράτης!Από τους πολιτικούς της κυβέρνησης Σαμαρά  και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Ολοι μαζί με Ντόρα και Χατζηδάκη και Σκρέκα και τους γνωστούς δημοσιογράφους μας έλεγαν πόσο υγιής και καινοτόμος είναι αυτή η προσπάθεια των εταιρειών αυτών.

Τώρα στη Γαλλία γίνεται σάλος.Οι γνωστές…φυλλάδες “Γκάρντιαν”,”Μόντ”, “Ουάσιγκτον Πόστ”το …χαμαιτυπείο BBC γράφουν ότι η εταιρεία-μάνα του χώρου η UBER είχε πρακτικές χρηματισμού για να δημιουργεί της συνθήκες κατά των ταξιτζήδων και υπέρ των επενδυτών.

Ο Μακρόν λέει,κινδυνεύει ,γιατί τον στριμώχνουν σε αυτές τις πρακτικές.

Εκεί θα αποδειχθούν ,ίσως και χρηματισμοί,και διάφορα τέτοια.

Ούτε να σας περνάει απο το μυαλό ότι μπορεί να συνέβησαν τέτοια στην Ελλάδα,διότι στην Ελλάδα του Σαμαρά και του Κυριάκου η διαφάνεια σε όλα πάει μέχρι τέλους,όπως μας διαβεβαιώνουν.

Δείτε τι έγραψε μεταξύ πολλών άλλων η ΖΟΥΓΚΛΑ για τους κουτόφραγκους:

 

“…Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Parti socialiste, PS) Τομά Τεβνού, που έδωσε το όνομά του στον νόμο του Οκτωβρίου του 2014 που οριοθέτησε πιο συγκεκριμένα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ταξί και των οχημάτων μεταφοράς με οδηγό, εκτίμησε πως ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν «προνομιακός συνομιλητής» της Uber.

 

Το πρωτοσέλιδο της «Washington Post»
Το πρωτοσέλιδο της «Washington Post»

 

Είχαν συζητήσει για το θέμα την άνοιξη του 2014, όταν ήταν αναπληρωτής γενικός γραμματέας στο Ελιζέ. «Επιδίωκε πάντα να στρώσει κόκκινο χαλί στην Uber», εκτίμησε.

Ο πρώην βουλευτής διερωτήθηκε επίσης για τον ρόλο της Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία «γνώριζε πολύ καλά τα θέματα αυτά». Η επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν υπουργός Μεταφορών όταν εγκρίθηκε νέα νομοθεσία για τις οδικές μεταφορές, κατόπιν υπουργός Εργασίας όταν προωθήθηκε κοινωνικός διάλογος στον τομέα των μεταφορών με αυτοκίνητα με οδηγούς, πάντως «χωρίς να δοθεί καθεστώς μισθωτών στους οδηγούς της Uber», επισήμανε ο κ. Τεβνού.

Οι κατακριτέες μέθοδοι της Uber που χρησιμοποιήθηκαν στον βωμό της επιτυχίας

Δεν είναι μόνο η Γαλλία που βρίσκεται σε σύγχυση αυτή τη στιγμή όμως, αφού δημοσιογράφοι παγκοσμίως κατηγορούν την Uber ότι στο παρελθόν «παραβίασε τη νομοθεσία» και χρησιμοποίησε βίαιες μεθόδους για να επιβληθεί στην αγορά, παρά τις επιφυλάξεις πολιτικών και εταιρειών ταξί.

«Δεν έχουμε δικαιολογήσει και δεν αναζητούμε δικαιολογίες για τις συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις τρέχουσες αρχές μας ως εταιρεία», επεσήμανε η Τζιλ Χεϊζελμπέικερ, αντιπρόεδρος της Uber, αρμόδια για το Μάρκετινγκ και τις Δημόσιες Σχέσεις, σε ανακοίνωσή της.

«Ζητάμε από το κοινό να μας κρίνει από τα όσα κάναμε τα πέντε τελευταία χρόνια και από τα όσα θα κάνουμε τα επόμενα», πρόσθεσε.

Την Κυριακή πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο (ανάμεσά τους η Washington Post, η Le Monde και το BBC) δημοσίευσαν τα πρώτα τους άρθρα για το σκάνδαλο.

Σε αυτά παρουσιάζουν κάποιες πρακτικές της Uber στη διάρκεια των ετών της γρήγορης επέκτασης της εταιρείας, αλλά και σε μια περίοδο που βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών αντιπαραθέσεων, κυρίως με εταιρείες ταξί σε διάφορες πόλεις, από το Παρίσι ως το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Η εταιρεία παραβίασε τη νομοθεσία, παραπλάνησε την αστυνομία και τις ρυθμιστικές αρχές, εκμεταλλεύθηκε τη βία εναντίον των οδηγών της και άσκησε μυστικά πίεση σε κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο», αναφέρει στην εισαγωγή του το άρθρο του Guardian.

 

Το πρωτοσέλιδο του «BBC»
Το πρωτοσέλιδο του «BBC»

 

«Διακόπτης ασφαλείας»

Τα άρθρα αναφέρονται κυρίως σε μηνύματα του Τράβις Κάλανικ, τότε επικεφαλής της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, όταν στελέχη της εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετώπιζαν οι οδηγοί της Uber, τους οποίους ενθάρρυναν να συμμετάσχουν σε διαδήλωση στο Παρίσι.

«Πιστεύω ότι αξίζει πολύ τον κόπο», τους απάντησε ο συνιδρυτής της εταιρείας. «Η βία εγγυάται την επιτυχία».

Σύμφωνα με τον Guardian, η Uber υιοθέτησε αντίστοιχες τακτικές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία κλπ.), κινητοποιώντας τους οδηγούς της και ωθώντας τους να διαμαρτύρονται στην αστυνομία όταν έπεφταν θύματα επιθέσεων, με στόχο η εταιρεία να εκμεταλλευθεί την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για να αποσπάσει υποχωρήσεις από τις Αρχές.

«Ο Κάλανικ ποτέ δεν υπονόησε ότι η Uber εκμεταλλεύεται τη βία εις βάρος της ασφάλειας των οδηγών», αντίδρασε ο Ντέβον Σπέρτζον, εκπρόσωπος του πρώην επικεφαλής της εταιρείας, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ICIJ.

Μετά τις κατηγορίες εναντίον του ότι ενθάρρυνε αμφιλεγόμενες και βίαιες πρακτικές από τους επικεφαλής της εταιρείας, υπό το φόντο σεξισμού και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ο Κάλανικ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη θέση του γενικού διευθυντή τον Ιούνιο του 2017.

Όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Uber, στα τέλη του 2019, δήλωσε «περήφανος για τα όσα πέτυχε η εταιρεία».

Ο εκπρόσωπος του απέρριψε την Κυριακή όλες τις κατηγορίες των εφημερίδων, περιλαμβανομένης αυτής περί παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, η Uber είχε υιοθετήσει διάφορες στρατηγικές για να αποφεύγει τις προσπάθειες παρέμβασης των δυνάμεων της τάξης, ανάμεσά τους και αυτή του «διακόπτη ασφαλείας» που συνίστατο στο να διακόπτεται άμεσα η πρόσβαση ενός γραφείου στις βάσεις δεδομένων του διαδικτύου σε περίπτωση έρευνας.

«Εκτός νόμου»

Ο Guardian επικαλείται διάφορα αποσπάσματα συνομιλιών μεταξύ στελεχών στα οποία σχολιάζουν ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες της Uber.

«Κάποιες φορές έχουμε προβλήματα διότι είμαστε εντελώς εκτός νόμου», είχε γράψει η διευθύντρια επικοινωνίας της Uber, Νάιρι Χουρνταζιάν, στους συναδέλφους της το 2014, όταν απειλούνταν η ύπαρξη της εταιρείας στην Ταϊλάνδη και την Ινδία.

Η Uber αρχικά χρειάστηκε να δώσει μάχη για να γίνει αποδεκτή από τους καταναλωτές. Η εταιρεία φλέρταρε με τους καταναλωτές και τους οδηγούς και βρήκε συμμάχους στην εξουσία, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, υπολογίζεται πως περίπου 233 πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν συμβάλλει στην «εκστρατεία» για την ανέλιξη της Uber στο επίπεδο που είναι σήμερα.

Παράλληλα, η Uber πρόσφερε μετοχές της σε πολιτικές προσωπικότητες στη Ρωσία και τη Γερμανία και πλήρωσε ερευνητές «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να δημοσιεύσουν έρευνες για τα οφέλη του οικονομικού της μοντέλου», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, η Uber υπενθυμίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης είχαν καλύψει επαρκώς τα «λάθη» της εταιρείας πριν το 2017.

«Σήμερα η Uber (…) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας 100 εκατομμυρίων ανθρώπων», τόνισε η Χεϊζελμπέικερ. «Περάσαμε από μια εποχή αντιπαράθεσης σε μια εποχή συνεργασίας».

Αυτά έγραψαν και γράφουν έξω.

Ακούστε τώρα τι έλεγαν οι δικοί μας για την ίδια αυτή εταιρεία και απαντήστε μας στο ερώτημα:

Οι δικοί μας είναι έξυπνοι,καθαροί,ικανοί,διαφανείς,πανέντιμοι,πανάγαθοι,ανιδιοτελείς,υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος,παιδιά για σπίτια και Εκκλησίες και μοναστήρια;

Αλλού δεν πάει το μυαλό μας…Ακούστε τους:

 

 

Το δικό σας μυαλό που πήγε;