Αρχική Αθλητικα Ακόμα δεν πήγαν στα τσακίδια ούτε οι Γκλέϊζερ,ούτε ο προπονητοκαραγκιόζης από το...

Ακόμα δεν πήγαν στα τσακίδια ούτε οι Γκλέϊζερ,ούτε ο προπονητοκαραγκιόζης από το Μάντσεστερ!Τρίζει η καρέκλα Γιοβάνοβιτς στον ΠΑΟ!!!

409
SUPERLEAGUE 2022-2023 / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Περί λεγεώνων και κερδοσκοπικών επιχειρήσεων στο χώρο του άλλοτε ερασιτεχνικού λαϊκού ποδοσφαίρου ο λόγος.

Την θρυλική Μάντσεστερ (μία είναι η Μάντσεστερ)την καταξίωσαν  σε εκατό και βάλε χρόνια ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και προπονητές και διοίκηση με έντονη συμμετοχή της κοινωνίας του Μάνστεστερ.

Οπως συμβαίνει σχεδόν παντού σήμερα στον κόσμο οι επιχειρηματίες αγόρσαν τις ομάδες σε συνεννόηση ΠΑΝΤΑ με πολιτικές-διακρατικά-ηγεσίες σε ένα αλισβερίσι πολιτικών-επιχειρηματικών συναλλαγών με κέρδος και στην πολιτική εξουσία και στις τσέπες.

Κανείς όχι μόνο δεν χάνει,αλλά αντίθετα κερδοσκοπεί χωρίς αρχές και μέτρο στο χώρο από πλευράς πολιτικών εξουσιών και επιχειρηματιών.

ΟΙ Αμερικανοί με στόχευση της πολιτικής τους ηγεσίας επενδύουν διεθνώς στο ποδόσφαιρο για να διατηρήσουν τα παγκόσμια σκήπτρα της Υπερδύναμης,τα οποία απειλούνται από αντίστοιχες πολιτικές κινήσεις άλλων χωρών ανταγωνιστριών,όπως της Ρωσίας,της Κίνας,της Ινδίας.

Πολλές φορές επενδύουν απευθείας Αμερικανοί,όπως οι Γκλέϊζερ και άλλοι στην μήτρα του ποδοσφαίρου την Αγγλία.

Αλλες φορές επενδύνουν μέσω τρίτων,όπως Αράβων,όπως άλλωστε και οι άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Τέτοιες επενδύσεις είναι η Σίτυ στην Αγγλία,η Παρί στη Γαλλία κ.α.

Τελευταία μάλιστα ομιλοποιούνται και διακρατικά.Ετσι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ μέσω ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ελέγχουν μία ομάδα στην Αγγλία,μία στην Ολλανδία,μία στην Ισπανία,μία στη Ρουμανία και ούτω καθεξής.

Μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός είναι οι ομάδες να χάσουν τα εθνικά ερασιτεχνικά ή ακόμα και επαγγελματικά χαρακτηριστικά και να μετατραπούν σε λεγεώνες καλών,μέτριων ή και …άμπαλλων ξένων,ανάλογα με το ύψος των στόχων και των επενδύσεων.

Είναι αστείο να πει κανείς,ότι ο Αλαφούζος ή ο Μελισσανίδης ή ο Μαρινάκης ή ο Σαββίδης δεν μπορούν να αγοράσουν παίκτες Εθνικών ομάδων της Αγγλίας,Ισπανίας,Γαλλίας,Γερμανίας,Ολλανδίας,Βελγίου,Ιταλίας.Απλά δεν είναι στους στόχους που υπηρετούν.

Φυσικά αποτυγχάνουν στους στόχους τους αρκετοί.

Π.χ. οι Γκλέϊζερ στη (μία είναι)Μάντσεστερ.Ηθελαν όχι βέβαια μονοκρατορία για να μην προκαλέσουν,αλλά εναλλάξ επιτυχία-αποτυχία στη διαδοχή των χρόνων.

Απέτυχαν και για μια συνεχή 10ετία είναι στον …πάτο ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας που αγόρασαν.Τα τελευταία 3-5 χρόνια προσπαθούν να πιάσουν κορυφή.Αλλά οι επιλογές στην κορυφή και μάλιστα στον προπονητή είναι για…αμερικανάκια.

Οικογένεια Γκλέϊζερ.Ηθελαν να πάρουν τη δόξα του Σερ Αλεξ και έγιναν συνώνυμοι του….Καραγκιόζη στο Μάντσεστερ!..

Οι Γκλεϊζερ έφεραν τώρα τον Τεν Χαγκ από τον Αγιαξ,ο οποίος μπροστά στη Μάντσεστερ είναι μια επαρχιακή μέτρα ομάδα,στην οποία ο προπονητής είναι “βασιλιάς” γιατί στόχος του Άγιαξ είναι να είναι στην κορυφή της Ολλανδίας,αλλά ταυτόχρονα να πλουτίζει βγάζοντας και πουλώντας ταλέντα σε όλο τον κόσμο.

Η Μάνστεστερ ήταν ομάδα ορχήστρα και έπαιρνε παίκτες ικανούς να ενσωματωθούν στην ορχήστρα ενός μαέστρου προπονητή.

Επι των Γκλέϊζερ οι μαέστροι απέτυχαν παταγωδώς.Προφανώς λόγω έλλειψης ικανοτήτων,μεταξύ των οποίων και το γίνουν αφεντικά στα αποδυτήρια και να μην έχει καμία πρόσβαση σε αυτά η ιδιοκτησία.

Τα τελευταία χρόνια χάνει η Μάντσεστερ από την άσημη Μπράϊτον,η οποία κάνει περίπατο στο “Θέατρο των Ονείρων”.

Και φέτος,παρότι όλοι ήξεραν τι θα προσπαθήσει να κάνει η Μπράϊτον επαναλήφθηκε η ξεφτίλα της Μάνστεστερ,η οποία απειλεί να καταστρέψει μέσα σε αυτό το βούρκο ιδιοκτησίας και αποδυτηρίων λεγεωνάριους με μεγάλη αξία,όπως ο Βαράν,ο Μπρούνο Φερνάντες,ο Χόϊλουντ,ο Ερικσεν,ο Κασεμίρο,ο Ρασφορντ,ο Σο,ο Βανμπισάκα,ο Μαγκουάϊρ και τόσοι άλλοι ενώ γιαυτό ακριβώς έφυγαν νωρίς απο εκεί ο Κριστιάνο ο Μέγας,ο Καβάνι,ο Ντιμαρία και πλείστοι άλλοι.

Μετά την σαββατιάτικη νέα συντριβή απο την Μπράϊτον με 3-1 ξημέρωσε Κυριακή και ο Τενχάγκ είναι ακόμα στο Μάντσεστερ…

Στα καθ ημάς αρχίζει και τρίζει η καρέκλα του… Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό.

Ικανότατος ,όπως ο Δώνης, δημιούργησε  με μέτρια υλικά μια πολύ καλή για τα ελληνικά δρώμενα ομάδα,η οποία προχώρησε στην Ευρώπη και παίζει τόσο καλά,ώστε ο κόσμος να φωνάζει το όνομα του Γιοβάνοβιτς και να μην βρίζει τον Αλαφούζο,τον οποίο εν χορώ έβριζε ως πριν τον Γιοβάνοβιτς.

Χθες οι πράσινοι λεγεωνάριοι(μόνο 2 ελληνες έπαιξαν) διέλυσαν τους αντίστοιχους του Παναιτωλικού με 5-0.

Ο ΠΑΟ κορυφή.Αν συνεχίσει έτσι για καιρό η καρέκλα του Γιοβάνοβιτς όχι απλώς θα τρίξει,αλλά θα τσακιστεί.

Γιατί θα δυσκολέψει ,αν δεν απειλήσει, τα ΠΟΛΙΤΙΚΟ- επιχειρηματικά παιχνίδια.

Ετσι συμβαίνει στην ελληνική ΠΟΛΙΤΙΚΗ σκηνή.Και το ποδόσφαριο στην Ελλάδα είναι ΣΚΕΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Ακόμα και το πρωτάθλημα…Τύπου!

Παραδείγματα πολλά.Ο Μαρτίνς και ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό,ο Περέϊρα στον ΠΑΟΚ,Ο Δώνης στον ΠΑΟ.Μάλιστα ο Δώνης προπονεί  τώρα την Γούεχτα στην Σαουδική Αραβία και είναι στις κορυφαίες θέσεις,χωρίς να έχει στη διάθεσή τους ανάλογα ονόματα με των αντιπάλων του,όπως ο Κριστιάνο ο Μέγας,ο Μπενζεμά και πλείστοι άλλοι κορυφαίοι…

Στον ΠΑΟ όταν έπιασε κορυφή με πιτσιρίκια απείλησε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ τάξη και ο Αλαφούζος τον καθάρισε νύχτα…

Εμείς τα λέμε;

Ο Γκάρι Νέβιλ ήταν ένας άγνωστο νεαρός που μεσουράνησε με τη Μάντσεστερ του Σερ Αλεξ,όπως τόσοι άλλοι που σάρωναν τα πάντα παγκοσμίως.

Μετά την νέα συντριβή απο την άσημη Μπράϊτον δήλωσε:

“Πάντα πρέπει να είσαι αισιόδοξος, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι πως αυτό που παρακολουθήσαμε δεν ήταν έκπληξη. Δεν επρόκειτο για έλλειψη προσπάθειας από ένα γκρουπ παικτών που έδειξαν αδιάφοροι. Αυτή η ομάδα(Μαντσεστερ) νικήθηκε κατά κράτος από μια καλοδουλεμένη ομάδα και ήξεραν τι έκαναν. Τόσο απλό είναι»

Υπεύθυνοι είναι οι Γκλέιζερ. Όταν έχεις μια επιχείρηση, είσαι υπεύθυνος για όλα τα καλά και τα κακά. Κληρονόμησαν μια ομάδα που ήταν παντού κορυφαία και σε αυτά τα δέκα χρόνια το μόνο που έχουμε δει είναι μετριότητα εντός και εκτός γηπέδου. Καθιέρωσαν μια κουλτούρα απληστίας, απειθαρχίας, αναποφασιστικότητας και αβεβαιότητας που διαποτίζει όλο το κλαμπ. Το καλύτερο θα ήταν να πουλήσουν και να φύγουν άμεσα…”

Χρειάζεται να προσθέσει κανείς κάτι;