Αρχική Ελλαδα Σφαλιάρες Μακρόν στον Ερντογάν-Νομικό Συνέδριο Παυλόπουλου στο Καστελλόριζο!

Σφαλιάρες Μακρόν στον Ερντογάν-Νομικό Συνέδριο Παυλόπουλου στο Καστελλόριζο!

1403

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει το Καστελλόριζο στην οριοθέτηση των ουσιαστικών συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογραμμίζει εκδήλωση υψηλού επιστημονικού,πολιτικού και ευρωπαϊκού κύρους που θα γίνει στο ακριτικό νησί υπό την “αιγίδα” και παρουσία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου.

Το Καστελλόριζο θεμελιώνει τα δίκαια της Ελλάδας έναντι του ισχύοντος σήμερα διεθνούς Δικαίου και η εκδήλωση που ανακοινώθηκε είναι διακομματική και νομική.

Ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού συναντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη γαλλική νήσο Κορσική,από την οποία άρχισε ουσιαστικά η απόβαση των συμμάχων εναντίον των Ναζί στη Γαλλία.

Ο κ.Μακρόν λίγο πριν την συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη έκανε δηλώσεις ,οι οποίες αποτελούν ισχυρό μήνυμα προς την Γερμανία πρωτίστως και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά προς την Τουρκία.Στις δηλώσεις του ο κ.Μακρόν είπε ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία  δεν είναι σύμμαχοι και αυτό δείχνουν οι επιθετικές πράξεις τους στην Ανατολιή Μεσόγειο.

Είπε ότι διαχωρίζει την Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να λάβει απάντηση-μήνυμα απο την Ευρώπη για όσα συμβαίνουν στο Ανατολικό Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο ,τα οποία δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,αλλά θέμα ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι επίμονες δηλώσεις Μακρόν ότι παρότι η τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν θεωρείται σύμμαχος,αλλά απειλή.

Οι δηλώσεις έρχονται στον απόηχο των δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία ο κ.μακρον διαμήνυσε στον Αμερικανό πρόεδρο Τράμπ και προσωπικό φίλο συνεταίρο του Ερντογάν ότι αν ο Ερντογάν συνεχίσει να γράφει στα παλιά του υποδήματα Διεθνές Δίκαιο και διεθνείς συνθήκες “θα ψάχνετε που πέφτει η Τουρκία”.

Τα δημοσιεύματα προφανώς είχαν σκοπό να περάσει το μήνυμα στη Γερμανία ότι μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο αφεντικό στην Ευρώπη δεν είναι η Γερμανία,αλλά η πυρηνική δύναμη που λέγεται Γαλλία ,μέσα απο την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μετά τις προκλησεις των Τούρκων με την ευθεία αφμισβήτηση των συνόρων και την προσπάθειά τους να βάλουν χέρι στα λιβυκά πετρέλαια μέσω της (κυβερνητικής)φυλής Κούλογλου της Λιβύης,το Καστελλόριζο μεταβάλλεται απο ξεχασμένο ακριτικό νησί σε επί-κεντρο ευρωπαϊκών διαστάσεων.

Καθόλου τυχαία βέβαια δεν είναι τόσο η καταστροφή(προφανής δολιοφθορά)της Μόριας,όσο και η άμεση αντίδραση της Ευρώπης για αποκατάστασή της,ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί το μεταναστευτικό.

Δυναμική παρέμβαση έκανε και ο επι χρόνια προσωπικός φίλος του Προκόπη Παυλόπουλου σημερινός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Σταϊνμάγερ βεβαιώνοντας την Ελλάδα ότι η Γερμανία θα βοηθήσει για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Οι εξελίξεις στο παρασκήνιο πάντως δείχνουν ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία μέσω της Ευρώπης και η μυστικότητα των διαύλων προκάλεσε αντίδραση της ελληνικής αντιπολίτευσης.

Το  ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην
Ανατολική Μεσόγειο εξετάζει η εκδήλωση που πραγματοποιεί στις 19
Σεπτεμβρίου 2020 η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Η εκδήλωση, μάλιστα, λόγω και του
επίκαιρου χαρακτήρα της, θα πραγματοποιηθεί στο Καστελόριζο.

Σε αυτήν θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι νομικοί και ακαδημαϊκοί,
γνώστες των διεθνών σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου, μεταξύ των
οποίων ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος.
Επίσης, οι καθηγητές Κώστας Υφαντής, Μαρία Γαβουνέλη, Πέτρος
Λιάκουρας, οι δικηγόροι Στέλιος Γρηγορίου, Γεώργιος
Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Κεράτσας και ο ευρωβουλευτής και
αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου,
Νίκος Ανδρουλάκης.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν, εκτός του Προέδρου της Ολομέλειας των
Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, εκπρόσωποι
τοπικών φορέων, της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Μεταξύ αυτών: ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,
Γιώργος Κατρούγκαλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος
Αλλαγής και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος και η βουλευτής του
ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και
εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ θα συμμετάσχει η χορωδία
του ΔΣΑ.

Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες
ημέρες, ενώ η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τα site της

Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων (www.olomeleia.gr) και του ΔΣΑ