Αρχική Θέμα Σοκ!Σε “συνωμοσια” χρηματισμού απο φαρμακοβιομηχανία εμπλέκει γνωστο Ελληνα δημοσιογράφο η εφημερίδα ”...

Σοκ!Σε “συνωμοσια” χρηματισμού απο φαρμακοβιομηχανία εμπλέκει γνωστο Ελληνα δημοσιογράφο η εφημερίδα ” THE GUARDIAN”!

1978

 

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

 Ενας απίστευτος Ελληνας δημοσιογράφος παρουσιάζεται απο την γνωστή και έγκυρη εφημερίδα “Γκάρντιαν”.

Είναι ο νεαρός Θάνος Δημάδης.

Μας είχε καταπλήξει όταν λίγο μετά την κακήν -κακώς αποχώρησή μας απο τον ΑΛΦΑ των Κοντομηνά-Βερύκιου ο σταθμός έδειξε τι κατά τη γνώμη του εστί …βερύκοκο στη δημοσιογραφία.

Εγινε ,λέει,αυτός ο νεαρός δημοσιογράφος ο νεώτερος προϊστάμενος πολιτικού ρεπορτάζ.Στον σταθμό αυτό.Λίγο μετά την αποχώρηση των Γερμανών του RTL…

Κάναμε το σταυρό μας σκεπτόμενοι “Μη χειρότερα…Που βρέθηκε τούτος ‘δω;”.

Δεν μας άρεσε το στυλ του,μας φάνηκε αργότερα και κάπως εκείνη η ιστορία με τον Νίκο Παππά στις ΗΠΑ…

O σταθμός πίστεψε σε αυτόν…Ο ίδιος ,λέει,πιστεύει ότι είναι ένας σουπερ ανιδιοτελής δημοσιογράφος, που αποτελεί το καλό πρότυπο της δημοσιογραφίας.

Μια άλλη δημοσιογραφούσα που τον παρουσίασε μας βεβαιώνει την πίστη της ότι αυτός ο νεαρός έχει το DNA εκείνων που θα αλλάξουν τον κόσμο…

Η εφημερίδα “Γκάρντιαν” αλλιώς τα λέει και μας προκάλεσε αρνητικό σοκ.

Αποκαλύπτει έγγραφα που δείχνουν ότι ο νεαρός Δημάδης πίστευε πολύ στη Μπάγερ.Όχι την ποδοσφαιρική ΜΠάγερν Μονάχου,αλλά την φαρμακοβιομηχανία(έχει κι αυτή την Μπάγερ Λεβερκούζεν) Μπάγερ.

Emails που περιήλθαν στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας δείχνουν  ότι ο  φερελπις Δημάδης, ο οποίος την περίοδο Νοεμβρίου 2017 – Απριλίου 2019 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών και του Ιδρύματος Ξένων Ανταποκριτών στη Νέα Υόρκη, μιλούσε με τους αντιπροέδρους της Bayer και πρόσφερε τις υπηρεσίες του για το σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής της εταιρίας και την προώθηση των συμφερόντων της μέσω των δύο φορέων στους οποίους κατείχε σημαντική θέση.

Ως αντάλλαγμα η Bayer θα χρηματοδοτούσε τους δύο φορείς, αλλά και τον ίδιο τον Δημάδη, ο οποίος  σε e-mail του τον Ιούλιο του 2018 ζήτησε από τους αντιπροέδρους της Bayer να τον βλέπουν ως «ισχυρό σύμμαχό» τους και να τον πληρώσουν χωριστά επιπλέον της χρηματοδότησης των φορέων.

Οι προτάσεις του Δημάδη προς την Bayer, όπως τις δημοσιεύει ο Guardian, (και το documento.gr)είναι ξεκάθαρες:

• Ο Κρις Λόντερ, αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας, θα είχε μόνιμη θέση στο συμβούλιο του Ιδρύματος Ξένων Ανταποκριτών και θα συμμετείχε στις συνεδριάσεις του.

• Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών θα λάμβανε πολλαπλές πρωτοβουλίες κάθε χρόνο για την προώθηση θεμάτων που ενδιέφεραν την Bayer και την Ένωση.

• Η Bayer θα ενημερωνόταν εκ των προτέρων για τους νικητές των βραβείων του Ιδρύματος και «η επιλογή των βραβευθέντων δεν θα συγκρουόταν με τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες στρατηγικής επικοινωνίας της Bayer.

• Η Ένωση θα διοργάνωνε ημερίδες για δημοσιογράφους και «media influencers» σχετικά με θέματα τα οποία έπαιρναν το πράσινο φως της Bayer και ήταν σχετικά με τους στόχους της, «όπως για παράδειγμα η γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα» σημαντικό για την Bayer. «Όλα θα γίνουν σε συνεργασία με την ομάδα της Bayer και τον εκτελεστικό διευθυντή» αναφέρεται στις 16 Ιουνίου 2018.

«Έχεις ανταποκριθεί σε όλα όσα ο Ρέι [αντιπρόεδρος] κι εγώ έχουμε συζητήσει μαζί σου και σίγουρα εκτιμούμε την προσοχή που δείχνεις σε αυτό το θέμα. Εκτιμούμε τις κινήσεις σου για την προώθηση της συνεργασίας μας» αναφέρει σε e-mail του ο Λόντερ.

Σε επικοινωνία που είχε ο Guardian με τον Δημάδη, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι δεν έκανε κάτι ανάρμοστο κι ότι όλα περνούσαν από το χέρι του προέδρου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, Ντέιβιντ Μάικλς. Ωστόσο, κείμενο που ο ίδιος είχε αποστείλει στην Bayer στις 16 Ιουνίου 2018 μάλλον τα λέει αλλιώς:

«Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες εγώ είμαι ο εκτελεστικός βραχίονας… Αυτά τα σημεία γράφτηκαν από εμένα και τα στέλνω σε εσάς εμπιστευτικά – Δεν έχω μοιραστεί τίποτα από όσα συζητήσαμε με τον Ντέιβιντ… Είμαι έτοιμος να κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί τα οποία θα ενισχύσουν την αξία της Bayer και της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών μέχρι το τέλος του έτους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ντέιβιντ Μάικλς δήλωσε ότι ο Δημάδης και η Bayer ήταν μπλεγμένοι σε μια «συνωμοσία», η οποία απειλεί την ακεραιότητα της οργάνωσης και της δημοσιογραφίας.

Για τον Δημάδη ,αλλίως τα γράφει τον Αυγουστο του 2016 η Βένια Καραγιάννη;

 

“O Θάνος ανήκει στη γενιά των early 30s παιδιών indigo, που είναι γραμμένο στο DNA τους να αλλάξουν ή, έστω, να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον κόσμο. Ο νεότερος προϊστάμενος πολιτικού ρεπορτάζ της ελληνικής τηλεόρασης, πτυχιούχος ενός από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια και με τέσσερα μεταπτυχιακά στα χέρια του από την Αθήνα, το Λονδίνο και τις ΗΠΑ, άφησε την καρέκλα και τους μεγαλεπήβολους τίτλους και πήγε στην Αμερική ως ανταποκριτής για να κυνηγήσει το δικό του όνειρο.”

Ο ίδιος άλλα μας έλεγε σε συνέντευξή του που προβλήθηκε πολύ από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.Ιδού:

 “Συνεντευξη του Θάνου Δημάδη Στον Νίκο Πιτάνιο

Ποια είναι τα όνειρά σου για την δημοσιογραφία;

Να αποδεικνύω καθημερινά με την στάση και την συμπεριφορά μου ότι η δική μου γενιά, η γενιά των σημερινών τριαντάρηδων μπορεί και να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή και αξιοπρέπεια μίας δημοσιογραφίας απαξιωμένης στα μάτια των πολλών, αλλά και να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα ύφους, ήθους και γνώσεων εκ μέρους όλων όσων έχουμε επενδύσει με σπουδές και εξειδικεύσεις σε έναν χώρο που επί σειρά ετών έδινε επαγγελματική στέγη σε πολλούς τυχάρπαστους και αμόρφωτους.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο παιδί από την επαρχία να κυνηγήσει τα όνειρά του και να πετύχει στον συγκεκριμένο χώρο; Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες μέχρι σήμερα;

Τις ευκαιρίες στην ζωή δεν μας τις χαρίζουνε. Τις δημιουργούμε  ή τουλάχιστον γι’ αυτό προσπαθούμε καθημερινά, αναλαμβάνοντας ρίσκα άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε χωρίς. Και νομίζω ότι καθένας μας που ξεκινά να πορεύεται χωρίς να έχει τον μπαμπά του ή τη μαμά του στην δημοσιογραφία, χωρίς να είναι γόνος ή εκλεκτός των πολιτικών ελίτ, και φυσικά χωρίς να έχει στην πλάτη του την οικονομική καβάτζα των γονιών του,  μπορεί εύκολα να καταλάβει τις δυσκολίες του να μην τα έχεις στην ζωή σου όλα έτοιμα και “σερβιρισμένα στο πιάτο”.

Είναι αξιοπρεπής και αποτελεσματική η δουλειά των ΜΜΕ στην Ελλάδα;

Για να κάνεις αποτελεσματικά την δουλειά σου πρέπει να προασπίζεις πρωτίστως την αξιοπρέπειά σου. Δυστυχώς στον δικό μας χώρο ενίοτε το ένα στέκεται εμπόδιο στο άλλο. Αποφασίζοντας να διαφυλάξεις την επαγγελματική σου αξιοπρέπεια και την προσωπική σου υπερηφάνεια, διακυβεύεις πολλές φορές την ίδια σου την ύπαρξη και την υπόσταση σε έναν κατ’ εξοχήν συστημικό  χώρο, όπως τον δημοσιογραφικό, που κυριαρχούν οι πιέσεις, τα συμφέροντα και οι ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Εγώ την αξιοπρέπειά μου την πλήρωσα όταν έμεινα χωρίς δουλειά παραιτούμενος από τον ΣΚΑΪ. Ξέρω λοιπόν πώς είναι να πληρώνεις το κόστος των επιλογών σου, εφόσον είσαι αποφασισμένος όχι μόνο να θέτεις κόκκινες γραμμές, αλλά αυτές τις γραμμές να της τηρείς χωρίς ήξεις αφίξεις ή ναι μεν αλλά, χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις.

Στις μέχρι σήμερα συνεντεύξεις σου επιλέγεις να μιλήσεις με σκληρές αλήθειες και να αποκαλύψεις όλα αυτά που σκέφτεσαι. Φοβάσαι μήπως αυτό έχει αρνητικές συνέπειες;

Μόνο στην Ελλάδα θεωρείται ότι κατά κάποιον τρόπο ένας δημοσιογράφος “παρεκκλίνει” με το να λέει αυτό που σκέφτεται ή πιστεύει, και το να μιλάει ή να αρθρογραφεί χωρίς τα συνήθη “φτιασιδώματα”, “ωραιοποιήσεις” και “φιοριτούρες”. Έχω σπουδάσει επικοινωνία στην Αμερική, και ξέρω πώς μπορείς να κάνεις καλές δημόσιες σχέσεις με απλούς και εύκολους τρόπους. Όμως για μένα δημοσιογραφία δεν είναι δημόσιες σχέσεις, και όσοι την βλέπουν έτσι, έχουν διαλέξει μάλλον λάθος επάγγελμα.

Πολλοί περιμένουν το βιβλίο σου που εμμέσως το έχεις προαναγγείλει με συνεντεύξεις σου. Τι πρέπει να περιμένουμε και πότε;

Στις 7 Οκτωβρίου από τις “Εκδόσεις 8” το βιβλίο θα είναι στα ράφια των βιβλιοπωλείων και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, γιατί αυτή η συγγραφική προσπάθεια αντικατοπτρίζει την δουλειά τεσσάρων ετών που έκανα ως ανταποκριτής από το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες και φωτίζει με επιχειρήματα, συμπεράσματα και μαρτυρίες πτυχές μίας ιστορικής περιόδου τριών Μνημονίων, που μας σημάδεψαν ως κοινωνία. Είναι η δική μου προσωπική κατάθεση ψυχής, γνώσεων και εμπειριών που όλα αυτά τα χρόνια συνέλεξα και κατέγραψα, ζώντας από τα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα τα οποία οι Έλληνες γνωρίζουν ως επί το πλείστον μέσα από τον “διαμεσολαβητικό φακό” των εγχώριων media. Ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήσουν μία καθαρότερη και διαυγέστερη ματιά, και φιλοδοξώ αυτό το βιβλίο να τους την προσφέρει.

Πολιτικά θα ήθελα να σου ζητήσω το σχόλιο σου για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Πώς βλέπεις την άνοδο της Χρυσής Αυγής;

Η οικονομική κρίση είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του φαινομένου. Η δυναμική που συνεχίζει να αναπτύσσει όμως είναι απόρροια της αδυναμίας και ανικανότητας του απαξιωμένου πολιτικού συστήματος να δώσει πολιτική απάντηση σε ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόβλημα που επιχειρείται ατυχώς να διευθετηθεί μόνο μέσω της ποινικής του καταστολής. 

Έχει ευθύνες η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για την άνοδο της Χρυσής Αυγής;

Η άποψή μου είναι πως το ύφος, οι δηλώσεις και οι συνυποδηλώσεις της σημερινής κυβερνητικής εξουσίας, του τρόπου που αυτή ασκείται και των προσώπων με τα οποία αυτή εκφέρεται, στέλνουν στην κοινή γνώμη μήνυμα ανοχής και συγκατάβασης απέναντι σε μια πολιτική πραγματικότητα, της οποίας το πλαίσιο λειτουργεί ενθαρρυντικά για την υιοθέτηση ακραίας ατζέντας και φοβικών επιχειρημάτων που συνθέτουν προσφιλές γήπεδο και γόνιμο έδαφος για τη Χρυσή Αυγή.

Πώς βλέπετε την Ελιά του κ. Βενιζέλου;

Όταν ένα κόμμα, εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ, κατεβαίνει στις εκλογές χρησιμοποιώντας “φερετζέδες”, όπως ένα άλλο όνομα γιατί ντρέπεται ή φοβάται την αντίδραση του κόσμου αν κατεβεί με το δικό του, τότε τα πράγματα δεν είναι μόνο δύσκολα για το κόμμα αυτό. Είναι πρωτίστως θλιβερό για την ιστορία που αυτό το κόμμα εκπροσωπεί.

Ο Τσίπρας σας εκφράζει;

Το κόμμα του έχει το ηθικό πλεονέκτημα ότι δεν έχει κυβερνήσει ποτέ και άρα δεν βαρύνεται από τις ευθύνες των δύο κυβερνητικών κομμάτων της μεταπολίτευσης. Ωστόσο  φοβάμαι ότι τείνει να καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες με τον κίνδυνο αν εκλεγεί, να περάσει από κάτω. Βέβαια, ζητούμενο για τον Τσίπρα εκτός όλων των άλλων είναι να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί και κάτι ακόμα: τις διαρκείς “τρικλοποδιές” που δείχνουν να του βάζουν στελέχη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με απόψεις που επισκιάζουν την όποια κυβερνητική δυναμική προσπαθεί να δημιουργήσει.

Μπορεί ένας νέος ηλικιακά δημοσιογράφος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μίας πολιτικής εκπομπής και μάλιστα σε μια  διχασμένη προεκλογικά περίοδο;

Στην διάρκεια ενός από τα πάνελ της προεκλογικής εκπομπής που παρουσίαζα στον ALPHA, ένας εκπρόσωπος κόμματος επιχείρησε να με μειώσει χρησιμοποιώντας την ηλικία μου. “Άκου να σου πω μικρέ…” θυμάμαι ότι μου είπε. Ίσως ήρθε η στιγμή να καταλάβουν οι “δεινόσαυροι” της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, ότι το να είσαι νέος δεν είναι μειονέκτημα όπως επιμένουν να το παρουσιάζουν. Είναι πλεονέκτημα και ατού, ειδικά σε μία εποχή και σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που ο κόσμος αποζητά την ανανέωση όχι με όρους συνθηματολογικούς αλλά ουσίας. Λέω λοιπόν στους σημερινούς πενηνταπεντάρηδες και εξηντάρηδες ότι όπως η δική μας ηλικία, των εικοσιπεντάρηδων και τριαντάρηδων, δεν εγγυάται αναγκαστικά τη “νεότητα” από πλευράς ιδεών και αντιλήψεων- όπως συνηθίζουν να λένε- άλλο τόσο και η δική τους ηλικία δεν εγγυάται σίγουρα την “αυθεντία” τους που συχνά τους ακούμε να επικαλούνται.”

Περιττό να πούμε ότι εμείς θα θέλαμε να πιστέψουμε τον Ελληνα νεαρό σταρ της δημοσιογραφίας,αλλά βρε παιδί μου αυτός ο “Γκάρντιαν” είναι μια ζωή αξιόπιστος.Να την πάτησε τώρα;

Τέλος πάντων,μέρες πονηρές που είναι με τη ΝΟΒΑΡΤΙΣ κλπ περιμένουμε απο τον κ.Δημάδη με δημόσια ,προς όλα τα ΜΜΕ παρέμβασή του, να αποδείξει ότι εκείνος δεν είναι σε “συνωμοσία” με την φαρμακοβιομηχανία,αλλά υπάρχει “συνωμοσία” εναντίον του…