Αρχική Ελλαδα “Ντροπή (νέα;) κύριε Αρχιεπίσκοπε!”

“Ντροπή (νέα;) κύριε Αρχιεπίσκοπε!”

1575

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Πριν απο κάμποσα χρόνια είχαμε επιδοθεί σε δημοσιογραφικές έρευνες για την εμπλοκή του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τα περίφημα διαμάντια του δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος,με φορτηγά γεμάτα χαρτονομίσματα απο το Ιράκ του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεϊν και με διακίνηση γυναικών απο τις ανατολικές χώρες για να ασκήσουν επι κυπριακού εδάφους το ιδιαίτερα επικερδές για τους “νταβατζήδες” αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου.
Ττότε είχαμε καταλήξει στο “Ντροπή κύριε Αρχιεπίσκοπε…” και όχι Σεβασμιώτατε κλπ.
Εκ του αποτελέσματος προέκυψε ότι δεν άξιζε τον σεβασμό κανενός,παρά μόνο εκείνο που έχουν οι δεσμοφύλακες προς κρατούμενο.
Επειδή σε Ελλάδα και Κύπρο υπάρχουν πολλές ομοιότητες ως προς την ευνοϊκή μεταχείριση των αξιωματούχων ο τότε Αρχιεπίσκοπος πήγε σπίτι του και όχι εκεί που θα πήγαινε ο…Σακαφλιάς,αν τον έπιαναν πριν τον σκοτώσουν…
Ετσι δεν υπήρχε η επιβεβαίωση του προαναφερόμενου σεβασμού.
Τότε οι ιεράρχες της κύπρου διαβεβαίωσαν ότι ποτέ δεν θα καταστήσουν την Εκκλησία ξανά “οίκο εμπορίου”,αλλά θα την κρατήσουν Οίκο του Θεού,όπως η αποστολή της.
Τις τελευταίες ώρες συγκλονίζεται η επικαιρότητα και κλονίζεται το φρόνημα των πιστών απο μια φοβερή ιστορία που αποκαλύπτεται στην Κύπρο και εμπλέκουν τον νυν αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Εάν δεν ευθύνεται(κάτι που καθόλου δεν μοιάζει πιθανό…) τότε θα αναφωνήσουμε “κάτω τα χέρια απο τον Αρχιεπίσκοπο”.
Αν όμως έχει και την παραμικρή ευθύνη,΄’εστω απο αμέλεια,ενόψει της προαναφερόμενης ιστορίας του προηγούμενου …καθηγούμενου,τότε μονόδρομος να αναφωνήσουμε “Ντροπή κυριε Αρχιεπίσκοπε”.
Και να ρωτήσουμε αν θα έπρεπε με όσα διαπιστώθηκαν για απίστευτα σεξουαλικά εγκλήματα ιεραρχών και ιερωμένων στο παρελθόν,στις Αρχιεπισκοπές καθολικών και ορθοδόξων στις ΗΠΑ,στη Γερμανία,στην Ιταλία,τώρα στη Μάνη και σε τόσα άλλα μέρη δεν έβαλαν οι υπόλοιποι μυαλό ή φόβο Θεού στην ψυχή τους;
Ιδού τι αναφέρει το ρεπορτάζ π.χ.απο ΜΜΕ στην Ελλάδα (ΖΟΥΓΚΛΑ) και στην Κύπρο(Πολίτης) και αλλού:
Εμπλοκή αρχιεπισκόπου με τον απατεώνα Τζο Λο

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της πολιτογράφησης του Μαλαισιανού καταζητούμενου Jho TaeK Low, για την οποία απαιτούνται εξηγήσεις, τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης όσο και από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο «Πολίτης», έπαιξε τον ρόλο μεσάζοντα.

Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση διεθνώς, καθώς ο Jho Low είναι πασίγνωστος τόσο λόγω της απάτης που φέρεται να έστησε όσο και λόγω της ζωής που επέλεξε να κάνει ως πολυεκατομμυριούχος, προσεγγίζοντας διάσημους ηθοποιούς, τηλεπερσόνες και μοντέλα.

Σήμερα ο «Πολίτης» αποκαλύπτει ότι υπήρξε έκδοση επιταγής, προς πίστη της Αρχιεπισκοπής, η οποία φέρεται να συνδέεται άμεσα με την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου από τον Jho Low. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία πειστική εξήγηση για τη μη τήρηση των διαδικασιών πολιτογράφησης, αλλά και για τη μη ανάκλησή της, όταν έγιναν γνωστές οι δραστηριότητες του Μαλαισιανού καταζητούμενου.

Πολλά τα μηδενικά

Σύμφωνα με διασταυρωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας, η μεσολάβηση του Αρχιεπισκόπου προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο για πολιτογράφηση του Jho Low δεν έγινε… άνευ αντικρίσματος. Είναι ιδιαίτερα περίεργη η σύμπτωση, την ημέρα της εκδόσεως του διαβατηρίου, να εκδίδεται τραπεζική επιταγή σε πίστη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ύψους 300.000 ευρώ.

Οι πηγές του «Πολίτη» αναφέρουν ότι πρόκειται για εισφορά του Μαλαισιανού στην Εκκλησία της Κύπρου, σε ένδειξη αναγνώρισης του πολυσχιδούς έργου της και του ενδιαφέροντος που επέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος για την «τακτοποίηση» της υπόθεσης του Jho Low. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, ο Μακαριότατος οφείλει να εξηγήσει για ποιες υπηρεσίες εκδόθηκε η επιταγή ή αν αποτελεί απλώς εισφορά στο «παγκάρι» της Εκκλησίας από έναν «πιστό». Η επιταγή των 300.000 ευρώ δεν θα προκαλούσε τόσο ενδιαφέρον, αν η έκδοσή της δεν συνέπιπτε χρονικώς με την έκδοση του διαβατηρίου του Jho Low και αν δεν είχαν προηγηθεί οι επιστολές του Αρχιεπισκόπου προς τον Σωκράτη Χάσικο, με τις οποίες ζητούσε την ταχεία πολιτογράφηση του Μαλαισιανού που δήθεν θα επένδυε σε εκκλησιαστική γη. Στην πραγματικότητα ο Jho Low δεν έκανε καμία επένδυση πέραν αυτής που απαιτούσε το επενδυτικό πρόγραμμα για πολιτογράφηση. Πήρε το διαβατήριο και χάθηκε.

Καμία ενόχληση

Όπως γράφει η εφημερίδα, η πολιτογράφηση του Jho Low αποφασίστηκε παρά το ρίσκο που είχε επισημανθεί από έρευνα του οίκου Reuters Thomson. Ενδεχομένως θα μπορούσε να προβληθεί έστω και ως πειστική δικαιολογία, ότι εκείνη την περίοδο ήταν ύποπτος και όχι καταζητούμενος. Ωστόσο, έκτοτε παρήλθαν τέσσερα χρόνια και υπήρξαν αποκαλύψεις για τη δράση του. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία κίνηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάκληση της πολιτογράφησής του και ακύρωση του διαβατηρίου, το οποίο χρησιμοποιεί για να διαφεύγει τη σύλληψη. Εκ των πραγμάτων οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για αυτήν την ολιγωρία ή και την απροθυμία να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για διαφύλαξη του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθεί ο διεθνής διασυρμός.

Εξαφανισμένος

Πάντως, ουδείς μέχρι σήμερα γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται ο Low, παρότι υπήρξαν πληροφορίες ότι κρύβεται στην Κίνα. Όπως γράφει η εφημερίδα «South China Morning Post», το Πεκίνο έχει διερευνήσει πολλές πρόσφατες πληροφορίες από τη Μαλαισία, αλλά καμία από αυτές δεν αποδείχθηκε έγκυρη. Οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από τη Μαλαισία στην Κίνα ανέφεραν ότι ο Jho Low κρύβεται σε ένα ξενοδοχείο στην ηπειρωτική Κίνα και χρησιμοποιεί συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό. Η αστυνομία της Κίνας δεν μπόρεσε να βρει κάποιο στοιχείο, αν και έκανε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο φύλλο και φτερό για δέκα ημέρες, ελέγχοντας τον κατάλογο των πελατών, τα δωμάτια και τα βίντεο από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας. Όσο για τον τηλεφωνικό αριθμό, αποδείχθηκε ότι ανήκει σε έναν Kινέζο αγρότη, ο οποίος δεν σχετίζεται με τον Low.

Πηγή: Πολίτης Κύπρου