Αρχική Ελλαδα Μωυσής Ελισάφ:Ο νεος ξεχωριστός Δήμαρχος Ιωαννίνων

Μωυσής Ελισάφ:Ο νεος ξεχωριστός Δήμαρχος Ιωαννίνων

2197

 

 

Μπράβο στους Γιαννιώτες! 
Επρεπε να βγάλουν Δήμαρχο τον Μωυσή Ελισάφ και αυτό ακριβώς έκαναν,ενθυμούμενοι τα δράματα που ξεκίνησαν στην πανέμορφη πόλη ανήμερα 25η Μαρτίου 1944.Δράματα πολυεπίπεδα,πολυσήμαντα και με αιτίες που και σήμερα δεν είναι βέβαιο ότι έχουν ανασυρθεί απο ντουλάπες διαφόρων εντός εκτός Ελλάδας και Ιωαννίνων.
Ποιός είναι ο εμβληματικός νέος Δήμαρχος της ηπειρώτικης πρωτεύουσας;
 
 
 
 
  • Ο Καθηγητής κ. Μ. Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979.
  • Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ, Ισραήλ (1993-1994).
  • Σήμερα είναι Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Επίσης είναι Υπεύθυνος του Εξωτερικού Ιατρείου Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας στα οποία παρακολουθείται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες και παχυσαρκία.
  • Είναι ενεργό μέλος 23 Επιστημονικών Εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι European Hypertension Society και International Society of Hypertension. Επιπρόσθετα, είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της American Society of Angiology.
  • Ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (2002-2004), και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Υπέρτασης.
  • Ο κ. Ελισάφ είναι συνδιευθυντής σύνταξης και μέλος της συντακτικής επιτροπής επτά (7) διεθνώς αναγνωρισμένων ιατρικών περιοδικών. Επιπλέον, είναι κριτής σε περίπου 30 διεθνή ιατρικά περιοδικά.
  • Έχει οργανώσει πολλά συνέδρια και συμπόσια στο αντικείμενο της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αθηροσκλήρωσης και της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Satellite Meeting on Secondary Dyslipidemias of the European Atherosclerosis Society (EAS) [το 1999].
  • Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία της υπέρτασης και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Έχει πάνω από 300 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις στη βασική και κλινική έρευνα στο αντικείμενο της υπέρτασης, των λιπιδίων και της αθηροσκλήρωσης.

Η εβραίκή Κοινότητα των Ιωαννίνων ήταν απο τις πιο ισχυρές στην Ελλάδα και αφανίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σε μια αιματηρή και θεοσκότεινη γερμανική επιχείρηση που άρχισε ξημερώματα της εθνικής μας επετείου του 1944.

Πολλά έχουν γραφεί,έχουν λεχθεί για το πως και απο ποιούς ξεκίνησε,ποιούς οργανώθηκε και ποιούς εκτελέσθηκε η επιχείρηση.
Είναι βέβαιο ότι ολόκληρη η αλήθεια δεν έχει αναδειχθεί και για πολλούς λόγους δεν ερευνάται ένθεν κακείθεν…
Αναδημοσιεύουμε ένα απόσπασπα για το εθνικό αυτό δράμα απο την σελίδα της Huffigkton post

“…Τι δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την επιχείρηση αυτή;

Δεν γνωρίζουμε πότε, από ποιον και πώς ειδοποιήθηκε ο ταγματάρχης Hawraneck ότι στις 25.3.1944 οφείλει να ηγηθεί της επιχείρησης για τη σύλληψη και την απομάκρυνση των Εβραίων των Ιωαννίνων. Υπήρξε γραπτή διαταγή, τηλεφώνημα, σήμα; Υπήρχαν άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Blume εκείνη την ημέρα στα Ιωάννινα; Ποιος διέταξε τη μυστική στρατιωτική αστυνομία να συμμετάσχει στην επιχείρηση και πότε; Τι γνώριζε για την υπόθεση ο προϊστάμενος του Zein, ο διαβόητος επιθεωρητής της αστυνομίας Paul Härtel; Τι γνώριζε για την ίδια υπόθεση ο τακτικός συνομιλητής του Härtel και επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών της μεραρχίας Edelweiß υπολοχαγός δρ. Rothfuchs που είχε δώσει το λόγο του στην ηγεσία της εβραϊκής κοινότητας ότι δεν πρόκειται να τους πειράξει κανείς, αρκεί να μην ανακατευτούν στις «συμμορίες» (αντίσταση); Πότε, από ποιον και πώς ειδοποιήθηκε ο αναπληρωτής διοικητής του 22ου σώματος ορεινών καταδρομών για τις συλλήψεις και για το ότι πρέπει να διαθέσει άνδρες της μονάδας του για την υλοποίηση της επιχείρησης; Δεδομένου ότι κατά τον ίδιο χρόνο – 24. προς 25.3.1944 – έγιναν επίσης οι συλλήψεις των Εβραίων της Πρέβεζας και της Άρτας και η μεταφορά τους μέσω Αγρινίου στο Χαϊδάρι, ποια ήταν το τοπικά «συνεργεία» αυτών των δύο επιχειρήσεων και από ποιους συντονίζονταν;

 

 

Τέλος δεν γνωρίζουμε αν οι ελληνικές αρχές της πόλης των Ιωαννίνων – αστυνομία, δήμαρχος, μητρόπολη, αντιστασιακές οργανώσεις και άλλοι παράγοντες της πόλης – είχαν πληροφόρηση για την επικείμενη επιχείρηση και αν η πληροφόρηση αυτή ήταν συγκεκριμένη και όχι απλός φόβος ή εικασία, που είναι και το πιο πιθανό. Τέτοιος φόβος υπήρχε, εφόσον τα νέα για τις συλλήψεις και τις εκτοπίσεις των Εβραίων της Θράκης και της Θεσσαλονίκης είχαν ήδη κυκλοφορήσει και στα Γιάννενα…”

 

 

Καθώς η εβραϊκή ηγεσία της πόλης των Ιωαννίνων – και όχι μόνον αυτής της πόλης – δεν μπορούσε να γνωρίζει ακριβώς από πού προέρχεται η πραγματική απειλή, δηλαδή από το κανάλι του Himmler ή από εκείνο της Βέρμαχτ, δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει την αξία των διαβεβαιώσεων που κατάφερε να αποσπάσει από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις που έδρευαν στα Ιωάννινα. Οι διαβεβαιώσεις αυτές είχαν όντως δοθεί από τους επιτελείς της μονάδας, αλλά δεν είχαν καμία αξία, διότι με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό του καθεστώτος για την «τελική λύση» αρμόδιοι για την τύχη τους δεν ήταν οι αξιωματικοί της Βέρμαχτ στα Ιωάννινα, αλλά ο Eichmann και οι άνθρωποί του στην Αθήνα και τα Ιωάννινα…”

Θα μπορούσαν να γραφούν πολλά γιατί υπάρχουν γνωστά και άγνωστα ντοκουμέντα για τη μεγάλη θηριωδία που συνέβη τρία χρόνια μετά τον ηρωϊκό θάνατο (5/12/1940) του ηρωϊκού Συνταγματάρχη Μορδεχάϊ Φριζή,επικεφαλής  ελληνικών δυνάμεων στην απώθηση των Ιταλών στην Πρεμετή.

Ας μείνουμε,προς το παρόν,στο γεγονός ότι ο νέοΣ Δήμαρχος Ιωαννίνων κ.Ελισάφ,διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας ,είναι ένας πολύ ξεχωριστός Δήμαρχος …