Αρχική Ελλαδα Επιστήμη:Πως θα προφυλαχθείτε απο τον κορωνοϊό-Πως θα καταλάβετε ότι προσβληθήκατε.

Επιστήμη:Πως θα προφυλαχθείτε απο τον κορωνοϊό-Πως θα καταλάβετε ότι προσβληθήκατε.

1404

Οι επιστήμονες συνιστούν απλά καθημερινά μέτρα από τους πολίτες για τον κοροωνοϊό και σε αυτά τα μέτρα δεν περιλαμβάνεται πουθενά ο πανικός.
Αντίθετα με αυτά που συνιστούν οι πολίτες πρέπει να μείνουν ήσυχοι και ατάραχοι.Κινδυνεύουν μόνο όσοι κινδυνεύουν από τη γρίππη και παρότι δεν έχει βρεθεί ακόμα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά μικρό για ακάλυπτους πολίτες.Δηλαδή στο 1%.Και αυτό περιορίζεται μόνο σε άτομα με υποκείμενα σοβαρά νοσήματα,οχι σε υγιής και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ άνθρωπος κάτω των 40 ετών και φυσικά κάτω των 25 που να έχει χάσει τη ζωή του.
Αυτά προκύπτουν από απαντήσεις που δίνουν οι επιστήμονες παντού.Ενδεικτικά δείτε τι είπαν στον ραδιοσταθμό ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο καθηγητής της Ιατρικής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Βατόπουλος:

“Ποιοι νοσούν – Ποιο είναι το ποσοστό θνησιμότητας
Στη γρίπη το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 0,1%, ενώ στον κορωνοϊό βρισκόμαστε στο 1%, αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά ότι πολλά κρούσματα ξεφεύγουν. Όσον αφορά το φύλο, νοσούν περίπου το ίδιο άντρες και γυναίκες.

Η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως καρδιοαναπνευστικά, ογκολογικά και μεταβολικά (διαβήτης, ηπατοπάθειες), δηλαδή η ίδια κατηγορία ανθρώπων που απειλείται και από τη γρίπη. Παιδιά και νέοι κάτω των 20 ετών δεν προσβάλλονται εύκολα. Τα κρούσματα είναι κυρίως από την ηλικιακή ομάδα 50-60, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας αφορά μεγαλύτερες ηλικίες κατά κύριο λόγο.

Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας!
Ο κ. Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξήγησε ότι ο ιός μεταδίδεται λιγότερο από τις σταγόνες από το στόμα και περισσότερο με τα χέρια που αγγίζουν επιφάνειες. Συνέστησε να μη φέρνουμε τα χέρια σε επαφή με μάτια, στόμα, μύτη, αν και κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο αφού ο μέσος άνθρωπος ασυναίσθητα ακουμπάει το πρόσωπό του κάθε ώρα περίπου 20-25 φορές. «Η μάσκα μας προστατεύει και γιατί μας εμποδίζει να ακουμπάμε στόμα μύτη» είπε χαρακτηριστικά.

Συμπτώματα και πώς εξελίσσεται η νόσος
Τα κρούσματα παρουσιάζονται σαν γρίπη που εξελίσσεται πολλές φορές σε πνευμονία. Ο κ. Δημόπουλος εξήγησε την κατάσταση ως εξής: Πρόκειται για μία ίωση του αναπνευστικού που αφορά τους πνεύμονες και αυτή είναι και η διαφοροποίηση από το κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, ξηρόςβήχας και δυσκολία στην ανάσα γιατί ο κορωνοϊός μπαίνει στις κυψελίδες και δημιουργεί πρόβλημα. Αν κάνουμε ακτινογραφία ή αξονική, θα δούμε σε μεγάλο ποσοστό ασθενών παθολογικά ευρήματα. Η πνευμονία συνήθως είναι ήπια, πλην 15% των περιπτώσεων. Η πιθανότητα να έχουμε πρόβλημα αυξάνει με την ηλικία και αν υπάρχουν άλλες παθήσεις.

Σωστά τα μέτρα της Πολιτείας – Τι γίνεται με τα σχολεία
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όπως εξήγησε, η Πολιτεία ορθώς έκρινε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία. «Το κοινωνικό πρόβλημα θα ήταν πολύ μεγάλο. Τι θα κανουν οι γονείς, θα χαθούν μαθήματα. Είναι ομόφωνη η στήριξη των επιστημόνων σε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης». Στην εκπομπή διατυπώθηκε η άποψη ότι με το κλείσιμο σχολείων δημιουργείται πανικός και μια αλυσίδα αρνητικών εξελίξεων στην κοινωνία και την οικονομία.

Για τις εκκλησίες
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, η Πολιτεία είναι σε επαφή με την Εκκλησία για να ληφθούν τα μέτρα που πρέπει.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα
Είναι καθησυχαστικό ότι τα νέα κρούσματα μέχρι στιγμής προκύπτουν κατά κύριο λόγο από την εστία της εκδρομής στο Ισραήλ. Αυτό που απασχολεί πολύ τους αρμοδίους είναι οι ομάδες κρουσμάτων. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα προκύπτουν από την ομάδα της εκδρομής. «Θα πάμε σε άλλη κατάσταση όταν αρχίσουν και εμφανίζονται κρούσματα που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ένα-δύο από το Σάββατο και το έβδομο κρούσμα την Κυριακή φαίνονται να μη σχετίζονται μεταξύ τους. Ο ιός βγαίνει στην κοινότητα και γι αυτό παίρνουμε μέτρα. Είναι αναμενόμενο, θέλουμε να εξαπλωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο» υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος.

Για τον καιρό και τις χώρες που δεν δίνουν στοιχεία
Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα ότι θα εξελιχθεί σαν τους άλλους κορωνοϊούς που δείχνουν ύφεση στην υψηλή θερμοκρασία». «Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι ισχύει στη Βραζιλία που έχει λιγοστά κρούσματα. Ο ΠΟΥ φοβάται ότι υπάρχουν χώρες με κρούσματα, αλλά μπορεί να μην έχουν τα εργαστήρια για να βρουν τον ιό. Πάντως για τον καιρό, και μόνο που θα είμαστε περισσότερο έξω και δεν θα βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος. Η Σερβία, η Αλβανία και η Τουρκία είναι οι χώρες που δεν έχουν δώσει στα διεθνή αρμόδια όργανα επίσημα στοιχεία. Η επιστημονική κοινότητα αναρωτιέται τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτά τα κράτη.

Εμβόλιο και φάρμακο
Ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι ένας συνδυασμός αντιϊικών φαρμάκων που είναι για το AIDS δείχνει να έχει κάποια αποτελεσματικότητα και γίνεται προσπάθεια και στην Ελλάδα να υπάρχει επάρκεια και να δοθούν οδηγίες από την ομάδα στον ΕΟΔΥ. «Και η χλωροκίνη φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει. Ισως να μην περιμένουμε καν την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών, από τις οποίες υπάρχουν δεκάδες σε εξέλιξη». Από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος επισήμανε την ανάγκη να βγουν και αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία: «Είναι βασικό για να ξέρουμε ποιοι είναι άρρωστοι», ενώ εκτίμησε ότι το εμβόλιο και το φάρμακο δεν θα βγουν σύντομα.

Για ΜΕΘ
Το υπουργείο Υγείας και οι διοικητές των νοσοκομείων κάνουν συστηματική προετοιμασία, ώστε να ανοίξουν περισσότερες ΜΕΘ. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού. Πρέπει να γίνουν τα βήματα πολύ γρήγορα καθώς δεν ξέρουμε αν η αυξημένη ζήτηση θα προκύψει σταδιακά ή ξαφνικά, επισήμανε ο κ. Δημόπουλος.