Αρχική Ελλαδα Επανιδρύει το κράτος ο Κυριάκος χωρίς Θάνου και Παπασπύρου!..

Επανιδρύει το κράτος ο Κυριάκος χωρίς Θάνου και Παπασπύρου!..

1679

– Αλλάζει ολόκληρο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας με σαρωτικό νόμο που προωθεί η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προς το καλύτερο;

Ετσι λένε.Εγγύηση ότι έτσι θα γίνει;Καμία.Η έστω,ανάλογη με την εγγύηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ,όπως θυμόμαστε είχε εξαγγείλει επανίδρυση του κράτους το 2004…

Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα είναι πλέον,λέει, ένα συλλογικό όργανο που θα νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά θα συνέρχεται τακτικά και θα παράγει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

Η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να μην έβαλε μπροστά τις μπουλντόζες στο Ελληνικό την πρώτη εβδομάδα,όπως είχε υποσχεθεί(τον ειρωνεύεται σχετικά ο κ.Χαρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ),αλλά δέχθηκε σε(καθόλου εύκολο) μητιγκ τον Σπύρο Λάτση και την Μαριάννα Βαρδινογιάννη ,προφανώς για το πρόβλημα αυτό.

Ομως την δεύτερη εβδομάδα προώθησε νομοσχέδιο επανίδρυσης του Κράτους…Μεγάλα και κούφια λόγια αυτά.Αλλά αλλαγή στον επιτελικό σχεδιασμό και υπόσχεση συντονιστικής δράσης υπάρχουν.

Πρώτο θύμα φαίνεται να είναι η -κατά τη γνώμη μας άτυχη-επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Γενική Επιθεώρηση της Δημ.Διοίκησης.Η υπηρεσία αυτή που παράγει έργο,αντίστρόφως ανάλογο του θορύβου που κάνει καταργείται και συγχωνεύεται με άλλες.Εγγύηση ότι το έργο θα είναι καλύτερο;Καμία απολύτως…

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς στελέχη γύρω απο τον Κυριάκο τον πιέζουν να προχωρήσει στη συγχώνευση ,ώστε να εκδιωχθεί η Βασιλική Θάνου…

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά απο το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων :

– Θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.

– Η πορεία του Κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα. Αυτό θα γίνεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα “Μαζί”, ώστε αφενός να καταπολεμώνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις. Επίσης, προβλέπονται Επιτροπές Εργασίας, κάτω από το επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας.

– Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία, σε δύο επίπεδα: άμεσα με ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας και για τη μελλοντική νομοθεσία, με την εισαγωγή ενός πλέγματος κανόνων καλής νομοθέτησης, που θα ελέγχουν τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη παραγωγή νόμων.

– Καταπολεμάται η κομματικοποίηση στο δημόσιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπιστεύεται τη διοίκηση καθιερώνοντας υπηρεσιακό γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Αυτός θα επιλέγεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας. Θα προέρχεται από τα στελέχη του δημοσίου τομέα, και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών. Υποψήφιος δημόσιος υπάλληλος θα απαγορεύεται να έχει αποσπαστεί σε κόμμα ή να έχει διατελέσει κομματικός Γενικός Γραμματέας πέντε χρόνια πριν την αίτηση.

– Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία: πλέον όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται όχι από τον Υπουργό ή τον Γενικό Γραμματέα αλλά από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή, ώστε πλέον να απαιτούνται πολύ λιγότερες υπογραφές και χρόνος διεκπεραίωσης.

Εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κανόνες αμεροληψίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γραμματείς και Διοικητές ΔΕΚΟ- με κωλύματα και ασυμβίβαστα που αφορούν όχι μόνο την περίοδο που κάποιος υπηρετεί σε δημόσια θέση αλλά και μετά την αποχώρησή του».