Αρχική Ελλαδα ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ :Κρίσιμες εξελίξεις,στενή συμμαχία,πολεμικό πήγαινε-έλα Πούτιν-Ερντογάν,νεκροί και αγωνία για τα μελλούμενα!..

ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ :Κρίσιμες εξελίξεις,στενή συμμαχία,πολεμικό πήγαινε-έλα Πούτιν-Ερντογάν,νεκροί και αγωνία για τα μελλούμενα!..

1273

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Τι μπορεί να σημαίνει η άρνηση της αμερικανικής πλευράς και του Προέδρου Τράμπ να γίνει κοινή εμφάνιση και κοινή δήλωση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;

Είχε σχέση με την αναμονή επίθεσης από τους Πέρσες, η οποία εκδηλώθηκε τελικά με πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις(ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για 80 νεκρούς και 200 τραυματίες) στο Ιράκ,τρείς ώρες μετά την συνάντηση Τράμπ-Μητσοτάκη;Μπορεί να οφείλεται στην κρισιμότητα των στιγμών με τις εξελίξεις στο ευρύτατο γεωγραφικό πεδίο από την Λιβύη μέχρι τον Περσικό Κόλπο;

Μπορεί η Αμερικανική κυβέρνηση να μην ήθελε να δώσει στίγμα διεθνώς για τις προθέσεις της;Να μην προκαλέσει,αλλά και να μην επιβεβαιώσει σκέψεις,προθέσεις,σχέδια σε εχθρούς και φίλους, η ταυτότητα των οποίων(βλ Τουρκία) είναι υπό αναθεώρηση αυτή την περίοδο κατά την οποία οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι επίκειται η αναμένεται χτύπημα-απάντηση των Περσών σε αμερικανικό ή ισραηλινό στόχο;

Οπως γράψαμε ήδη το πολεμικό κλίμα ήταν διάχυτο σκόπιμα(σημαίες πολεμικές στο οβάλ γραφείο) κατά την συνάντηση στην βροχερή Ουάσιγκτον και ο εκνευρισμός ήταν ευδιάκριτος στην κρατική τηλεόραση από την παρουσιάστρια Ολγα Τρέμη,με περίεργες αναφορές ότι “θα κριθεί και η ΕΡΤ για την επιλογή της να μη δείξει εικόνα μέσω κινητών απο την συνάντηση”.

Περίμενε κάτι παραπάνω,κάτι διαφορετικό η ελληνική πλευρά από τον πρόεδρο Τράμπ(γράφουμε για τις κοινές δηλώσεις σε άλλο ρεπορτάζ)κατά την συνάντηση σε εικόνα και λόγια,αντίστοιχο της πομπώδους αναφοράς της ΕΡΤ στα βήματα του…Ελ Βενιζέλου του 1922;

Φαινομενικά η συνάντηση ήταν εξαιρετικής σημασίας και απόδοσης για την Ελλάδα,αφού επιβεβαιώθηκε η θέση της ως του διαχρονικά πιο αξιόπιστου και σταθερού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η αντιπολίτευση ,δεν είχε καμία αρνητική κριτική πριν  και κατά  την συνάντηση και αυτό προφανώς οφείλεται και στο γεγονός ότι η Αμερικανική πλευρά απέδωσε διθυραμβικά έυσημα στην Ελλάδα για την συνολική διαχρονική προσπάθειά της τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνοντας  ουσιαστικά και τυπικά και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως αρκετές ώρες αργότερα χαρακτήρισε την επίσκεψη φιάσκο απο πλευράς δεσμεύσεων των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.Διάχυτες οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι υπερβολές εκατέρωθεν.Ούτε νέος Ελ.Βενιζέλος αποβιβάστηκε στις ΗΠΑ,ούτε φιάσκο υπήρξε σε μία εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση.Δηλαδή αν οι ΗΠΑ είχαν αναβάλει την συνάντηση θα πανηγύριζε η Αντιπολίτευση ,διότι θα έπρεπε όλοι να κληθούμε υπό τα όπλα;

Το  παρασκήνιο που ασφαλώς υπήρξε και μάλλον αφορά την έκκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της Ανατ.Μεσογείου(σήμερα συναντώνται Πούτιν -Ερντογάν στην Πόλη για τους αγωγούς κι αυτοί…) θα φανεί λίαν προσεχώς.

Το κλίμα απο αμερικανικής πλευράς έδωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ,ο οποίος είχε πολύ θετικούς τόνους για την συνάντηση Τράμπ-Μητσοτάκη και την σημασία της για την Ελλάδα και την περιοχή.

Ο Τζ .Πάϊατ δήλωσε-εγραψε μετά την συνάντηση και προφανώς σε απόλυτη συνεννόηση με την κυβέρνησή του:

 

“Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μόλις ολοκλήρωσαν μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια σημαντική στιγμή, που σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι σε υψηλό επίπεδο. Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι και σύμμαχοι.

Geoffrey Pyatt@USAmbPyatt

Just leaving @WhiteHouse with @PrimeministerGR Mitsotakis. U.S. 🇺🇸 & #Greece 🇬🇷 are building momentum to achieve a shared vision for the future. Read my full statement: https://gr.usembassy.gov/ambassador-pyatts-statement-following-the-meeting-of-president-trump-and-prime-minister-mitsotakis/ 

Ambassador Pyatt’s Statement Following the Meeting of President Trump and Prime Minister Mitsotakis…

January 7, 2020 Washington, DC President Trump and Prime Minister Mitsotakis just concluded a meeting at the White House taking place at an important moment when the relationship between our two…

gr.usembassy.

Πρόκειται για μια εξαιρετική περίοδο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας. Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί και αποτελεί πηγή λύσεων, έναν πυλώνα σταθερότητας και κρίσιμο εταίρο στην ευρύτερη στρατηγική της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μειώσει τη γραφειοκρατία, να εξαλείψει τα capital controls, να διευρύνει τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και να μειώσει τους φόρους. Ως αποτέλεσμα, το μήνυμά του είναι ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις και είναι έτοιμη για αμερικανικές επενδύσεις.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αξιοποιεί την ορμή που δημιουργήθηκε έπειτα από την υπογραφή του EastMed Act από τον Πρόεδρο Τραμ[, που αναγνωρίζει σημαντικά συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Πομπέο στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο για να υπογράψει την επικαιροποιημένη Αμοιβαία αμυντική συμφωνία. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν τη συμφωνία αγωγού EastMed στις 2 Ιανουαρίου που βασίζεται στο πλαίσιο 3 + 1 το οποίο ο υπουργός Πομπέο έθεσε σε λειτουργία τον περασμένο Μάρτιο στην Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία: η Ελλάδα είναι μια χώρα που μοιράζεται τους στόχους και τις αξίες μας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη στρατηγική μας εταιρική σχέση και θα ενισχύσουμε τη δυναμική για να επιτύχουμε το κοινό μας όραμα για το μέλλον».«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Ο κ.Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο μίλησε  στους δημοσιογράφους και χαρακτήρισε εξαιρετικά τα έως σήμερα αποτελέσματα.Χαρακτηριστικά τόνισε:

«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος
Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

ΤΑ πολεμικα  F 35.

Αναφερόμενος ο κ.Μητσοτάκης στο κρίσιμο θέμα των περίφημων αεροπλάνων τελευταίας γενιάς ,θέμα που αποτέλεσε σημείο σοβαρότατης τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας είπε:

“Στόχος είναι, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.” 
Τρεις ώρες μετά την συνάντηση Τράμπ-Μητσοτάκη εκδηλώθηκε η (αναμενόμενη)περσική επίθεση σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Οπως μεταδίδετα η ιρανική κρατική τηλεόραση ισχυρίζεται  ότι 80 «αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Έκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ισχυρίστηκε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές». Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν. Υπήρξε, μάλιστα και η σκέψη για το ενδεχόμενο ο Τραμπ να απευθυνθεί στο έθνος μετά τις επιθέσεις. Τελικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης.

Μέσα σε όλα αυτά το πρωί αεροπλάνο των ουκρανικών γραμμών που πήγαινε απο την Τεχεράνη στο Κίεβο συνετρίβη λίγο έξω απο την Τεχεράνη και σκοτώθηκαν όλοι οι 176(40 ξένοι) επιβαίνοντες.

Μηχανικό πρόβλημα όντως;Επέβαινε κανείς σημαντικός σε αυτό;

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ήταν ολοκαίνουργο αεροπλάνο,σήμα κινδύνου δεν εξέπεμψε,η πλευρά της Ουκρανίας λέει όχι στα σενάρια συνωμοσίας,αλλά μήπως επιβεβαιώθηκε ποτέ ο λόγος πτώσης και εξαφάνισης αεροπλάνων στις περιοχές αυτές,έως την Ταυλάνδη;

Οι ώρες είναι κρίσιμες και η καχυποψία στα ύψη…