Αρχική Ελλαδα Εκτακτα μέτρα για κορωναϊό-μετανάστες και κλινικές μελέτες για το εμβόλιο τις επόμενες...

Εκτακτα μέτρα για κορωναϊό-μετανάστες και κλινικές μελέτες για το εμβόλιο τις επόμενες ημέρες!

1806

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Τεράστιο πλήγμα επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η νέα επιδημία με το όνομα του κορωναϊού.Εάν βέβαια όλα αυτά που ανακοινώνονται δεν έχουν άλλες σκοπιμότητες και δεν κρύβουν κάτω απο βρόμικα χαλιά ,άλλα,άγνωστα ακόμα θέματα.

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές παρομοιάζουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία με εκείνες της τραπεζικής κρίσης του 2008,η οποία όμως δεν ήταν τραπζεική κρίση,αλλά μια πολυεπίπεδη απάτη που συντηρήθηκε απο πολιτικά συστήματα διαφόρων κρατών επι πολλά χρόνια πριν ξεφύγει απο τον έλεγχο λόγω της εξάπλωσής της σε πολλούς μη αλληλοκαλυπτόμενους τομείς.

Και μόνο η παρομοίωση με εκείνη την σκοτεινή περίοδο δημιουργεί απο μόνης συνειρμούς ότι η πραγματική αιτία και στην περίπτωση αυτή δεν είναι εμφανής.

Μέχρι σήμερα έλεγαν ότι ο ιός εκδηλώθηκε στον άνθρωπο μόνο στην Κίνα,επειδή κάποιοι κινέζοι έχουν στο μενού…νυχτερίδες.

Αποδείχθηκε μύθος και ουδέν ψευδέστερον…

Κάνοντας χρονικό άλμα φτάνουμε σήμερα στις ΗΠΑ ,όπου παραδέχονται ότι εκδηλώθηκαν κρούσματα σε άτομα που δεν έχουν ταξιδέψει πουθενά,δεν έχουν έλθει σε επαφή με μολυσμένους εκτός ΗΠΑ,δεν τρώνε…νυχτερίδες,ούτε πήγαν στις ΗΠΑ πετώντας νυχτερίδες από την Κίνα.

Εργαζόμενος στη GOUGLE Ελβετίας προσβλήθηκε χωρίς επίσης να έχει μετακινηθεί ή να ήρθε σε επαφή με “επίφοβους” συναθρώπους.

Η μεταδοτικότητα επομένως μοιάζει με την μεταδοτικότητα της γρίππης,η οποία μπορεί να πλήξει ταυτόχρονα ανθρώπους από την Αλάσκα μέχρι την Παταγωνία και την Ανταρκτική και από την Σαχάρα μέχρι τη Μογγολία.

Αυτό λοιπόν επιβεβαιώνεται σήμερα με καθυστέρηση δυο μηνών και αυτό αποκλείεται να οφείλεται στους επιστήμονες,οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν στα πλαίσια καθηκόντων,αλλά και επιδίωξης κέρδους για εκείνον που πρώτος θα παρασκευάσει το κατάλληλο εμβόλιο.

Προφανώς ο βαθμός ευθύνης και συνέπειας των κυβερνώντων είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εξάπλωση και στην επιβράδυνση εμφάνισης η εξάπλωσης του κορωναϊού.

Το (ιατρικό)ζεύγος Θάνου-Ντόρας Δημοπούλου.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και έναν εκ των κορυφαίων παγκοσμίως επιστημόνων του Ιατρικού τομέα  Θάνο Δημόπουλο ίσως να αρχίσουν κλινικές μελέτες του νέου εμβολίου για τον κορωναϊόκαι εντός του Μαρτίου και μέχρι το καλοκαίρι να έχει παρασκευασθεί το κατάλληλο,όπως στη γρίππη,εμβόλιο.

“Μέσα σε ένα δίμηνο έχουν δημοσιευθεί στα καταξιωμένα στην Ιατρική Επιστήμη παγκοσμίως επιστημονικά ιατρικά “περιοδικά” πάνω από 400 άρθρα μελέτες,κάτι που δείχνει οιτ οι επιστήμονες έχουν να πουν και κινούνται έντονα απέναντι στον κορωναϊό” μας είπε ο κ.Δημόπουλος,άρθρο του οποίου επίσης έχει δημοσιευθεί και μεταδόθηκε παγκοσμίως μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ο κ.Δημόπουλος αναδεικνύει το ρόλο των ΜΜΕ στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης που πρέπει να δείχνουν όλοι αυτή την περίοδο γιατί είναι κρίσιμο να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού μέχρις ότου ετοιμαστεί το εμβόλιο.

“Είναι καίριας σημασίας να μείνει όσο το δυνατόν μακριά απο τα νοσοκομεία.Γιαυτό δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνα,αλλά αντίθετα πολύ επικίνδυνο να υποψιαζόμαστε ότι έχουμε τον ιό και να πηγαίνουμε σε νοσοκομεία,και μάλιστα σε χώρους με άλλους,χωρίς να έχουμε ενημερώσει” μας είπε ο πρύτανης και επεσήμανε ότι πολλά νοσοκομεία φτιάχνουν ειδικούς χώρους υποδοχής και ελέγχου για τον κορωναϊό.

Μέχρι σήμερα,κατά την επιστήμη,ο ιός της γρίππης προκαλέι τον θάνατο σε έναν στους χίλιους ασθενείς,ενώ ο κορωναϊός κοντεύει να φτάσει στο 10%.

Βέβαια δεν υπάρχει ακόμα το εμβόλιο και η επιστήμη δεν έχει καταλήξει ακόμα στην τύχη του κορωναϊού ,μετά την παρασκευή του εμβολίου.Θα εξαφανισθεί πλήρως,όπως π.χ. ο ιός του SARS ή θα επανέρχεται,όπως της γρίππης με ανάλογα αποτελέσματα;

Το Κολλέγιο Αθηνών μάλλον θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες ημέρες και μέχρι να ξεκαθαρίσει αν παιδιά έχουν προσβληθεί.

Περιέργως δεν ανακοινώνεται ακόμα αν είναι θετική η κόρη της 40χρονης που νοσεί απο κορωναϊό στο ΑΤΤΙΚΟΝ και είχε πάει εκδρομή με άλλους 100 συμμαθητές της στο Λονδίνο.

Η κόρη μαζί με ένα ακόμα παιδί παρέμεινε στο Λονδίνο για να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί,ενώ κατα πληροφορίες,από τα άλλα παιδιά που γύρισαν με πτήση τσάρτερ 4-5 παρουσίασαν συμπτώματα που προσιδιάζουν με τον κορωναϊό και θα μείνουν και αυτά μαζί με όλα τα άλλα 100 σε καραντίνα 14 ημέρων για παρακολούθηση και εξετάσεις.

Αυτονόητο είναι ότι αν τα παιδιά έχουν προσβληθεί το Κολλέγιο θα μείνει κλειστό και τις επόμενες ημέρες μέχρι να γίνουν απολυμάνσεις ,να ληφθούν άλλα μέτρα κλπ,κάτι που γίνεται ήδη και σε σχολεία που κινήθηκαν άτομα που σχετίζονται με το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΚΟΡΩΝΑΪΟ.

Σε ειδική σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο στου Μαξίμου αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα εφαρμόζονται ανα υπουργείο για τα κρούσματα και έγιναν ειδικές αναφορές στην προσπάθεια περιορισμού των οικονομικών επιπτώσεων.

Ο κορωναϊός μπήκε και στα θέματα του μεταναστευτικού.Η Τουρκία πιέζει για υποστήριξη με αντίποινα ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών,μερικές εκατοντάδες εκ των οποίων τους εμφάνισε η Τουρκία στα σύνορα στον Εβρο και απέναντι απο τα νησιά.

Η Ελλάδα απαντά με προσφυγή στην Ευρώπη και με το επιχείρημα ότι η Τουρκία με αυτό τον τρόπο δεν πειθαρχεί στα μέτρα για την μη εξάπλωση του κορωναϊκού,κάτι που ευαισθητοποιεί αναγκαστικά τους Ευρωπαίους,λόγω της…εισαγωγής μας στο ρεπορτάζ.Δηλαδή των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει η Ευρώπη και στον τομέα αυτό πονάει…

Ειδική συζήτηση έγινε για τη ματαίωση των καρναβαλιών και μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασαν την άποψη ότι είναι υπερβολική η ματαίωση αφού την ίδια ώρα γίνινται ποφοσφαιρικές και άλλες αθκητικές εκδηλώσεις στα Μέσα Μεταφοράς οι συναθροίσεις είναι ακόμα πιο επικίνδυνες από την κίνηση των καρναβαλιών κλπ.

Από την αντίθετη πλευρά η άποψη είναι ότι στο καρναβάλι ο συγχρωτισμός με τους άγνωστους διπλανούς,με τις στολές,με τα ποτά κλπ είναι πολύ πιο επικίνδυνος και είναι δυνατόν να μεταφέρει μέσω επισκεπτών πιθανό κορύσμα πολύ πιο μακριά απο την περιοχή.

Στη σύσκεψη καθορίστηκαν τα μέτρα ανά υπουργείο και δεν έμεινε απέξω το Υπουργείο Αμυνας ,το οποίο μαζί με το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη μπορεί να κληθεί να επιβάλλει την πειθαρχία σε περιπτώσεις απομόνωσης ή απαγόρεσυης κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές και χώρους.

Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό.Επίσης έδωσε τις πληροφορίες για τον (εξαιρετικά ανευθυνο) τρόπο με τον οποίο ξέφυγε η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας,επειδή κάθε αρμόδιος κοίταζε τον …πίσω στην υποχρέωση λήψης προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων.