Αρχική Ελλαδα Κρήτη:Ξυλούρης σκοτώνει Καλομοίρη-Καλομοίρης σκοτώνει Ξυλούρη! Οχι στη βεντέτα λέει ο Κεφαλογιάννης!..

Κρήτη:Ξυλούρης σκοτώνει Καλομοίρη-Καλομοίρης σκοτώνει Ξυλούρη! Οχι στη βεντέτα λέει ο Κεφαλογιάννης!..

3182

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Όπως ήδη έχετε διαπιστώσει σπάνια αναφερόμαστε σε γεγονότα που δεν έχουν ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο ή γεγονότα που δεν εκπέμπουν μήνυμα είτε θετικό,είτε αρνητικό.

Δεν θα αναφερθούμε σε μια “δολοφονία της διπλανής πόρτας” αν δεν έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,τέτοια που να πρέπει να γνωρίζει  κάθε πολίτης ή πρωταγωνιστές που (μπορεί να)γνωρίζει κάθε πολίτης,να έχει δηλαδή συμφέρον η ευρύτερη και όχι μόνο τοπική κοινή γνώμη να πληροφορηθεί.

Ενα  γεγονός  που ενδιαφέρει δεκαετίες την κοινή γνώμη στην Ελλάδα,αλλά και εκτός αυτής,είναι το γεγονός της λεγόμενης “βεντέτας”.

Χαρακτηριστικό της Κρήτης και της Μάνης,χαρακτηριστικό περιοχών της Νότιας Ιταλίας(Σικελία,Καλαβρία κ.α.)έγινε και ταινίες ,μελετήθηκε,αντιμετωπίσθηκε απο τοπικές και ευρύτερες αρχές.

Αλλά πάντα αποδεικνύει ότι “είναι εκεί” και ας έχουν αλλάξει γενιές και γενιές απο το ξεκίνημα.

Η Κρήτη απο χθες έγραψε μια τέτοια ευρύτερου ενδιαφέροντος σελίδα με πρωταγωνίστριες δυο πασίγνωστες και “καλλλιτεχνικές” οικογένειες στα περίφημα Ανώγεια.

Από τη μία η οικογένεια Ξυλούρη με πιο διάσημο μέλος της τον αείμνηστο  τραγουδοποιό,τραγουδιστή,μουσικό,λυράρη και όλα τα συναφή Νίκο Ξυλούρη.

Από την άλλη η οικογένεια ενός 62χρονου πολύ γνωστού στο νησί της Κρήτης καλλιτέχνη,λυράρη,τραγουδοποιού,του Λευτέρη Καλομοίρη.Ο Λευτέρης Καλομοίρης μάλιστα διακρίθηκε και ως πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου,του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων,ως συγγραφέας βιβλίων για τη μουσική και τα πολιτιστικά της Κρήτης…

Κατά τραγική και πολλαπλής σημασίας συγκυρία τα σπίτια των δυο διάσημων οικογενειών βρίσκονται δίπλα-δίπλα,έστω και αν το σπίτι της οικογένειας Ξυλούρη αφορά συγγενείς και όχι την στενή οικογένεια του Νίκου Ξυλούρη.

Ακόμα χειρότερα: οι οικοεγενειακοί τάφοι των δυο οικογενειών είναι,όπως και τα σπίτια κολλητά ο ένας δίπλα στον άλλο.Και εκεί πρέπει και να κηδευτούν τα θύματα και να πηγαίνουν για τους θρήνους οι συγγενείς.Χειρότερα δεν γίνεται…

Μοιάζει ασήμαντη αφορμή, η αιτία του χθεσινού φονικού,αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο οικογένειες δεν μιλούσαν χρόνια για κτηματικές διαφορές.

Τελευταία “τριβή” αφορούσε το ποιός δικαιούται να μπαίνει σε ένα οικόπεδο δυο 30χρονοι(κτηνοτρόφοι και οι δυο) των δυο οικογενειών,ο Γιώργος Ξυλούρης ,πατέρας δυο παιδιών και ο Μανώλης Καλομοίρης διαπληκτίσθηκαν και το ξύλο μεταξύ τους “χόντρυνε”.

Τότε έσπευσε ο λυράρης Καλομοίρης πατέρας πέντε παιδιών και μπήκε στη μέση.

Από αριστερα: Λευτ.Καλομοίρης,Γιώργος Ξυλούρης,Μν.Καλομοίρης.

Ομως ο Ξυλούρης είχε ήδη προλάβει να πάει δίπλα στο σπίτι,πήρε το πιστόλι του και πήγε καταπάνω στον Μανώλη Καλομοίρη.

Με τρόπο τραγικά διδακτικό ο Λευτέρης Καλομοίρης μπήκε στη μέση και ζητούσε απο τον Ξυλούρη να κάνει πίσω.

Οχι μόνο δεν έκανε,αλλά πυροβόλησε  μια φορά και η σφαίρα βρήκε κατάστηθα τον καλλιτέχνη Καλομοίρη!

Ακόμα και ο Ξυλούρης αιφνιδιάστηκε τόσο που δεν πρόλαβε να γυρίσει στον γυιο Καλομοίρη, ο οποίος όρμησε πάνω του,τον χτύπησε πολλές φορές στο πρόσωπο και άδειασε πάνω το πιστόλι ρίχνοντάς του 6 σφαίρες ,όλες στο κεφάλι!..

Τώρα ο 30χρονος Καλομοίρης εξαφανίστηκε ,πολλοί φοβούνται την επερχόμενη βεντέτα και ένα εξέχον μέλος της τοπικής κοινωνίας με επίσης το βαρύ επώνυμο των Κεφαλογιανναίων,ο ιερέας του χωριού(Περαχώρι) Ανδρέας Κεφαλογιάννης προσπαθησε με δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να “ρίξει” τους τόνους λέγοντας:

«Το μόνο που επικράτησε είναι ο θρήνος και τα μεγάλα γιατί. Καμία ασχήμια δεν έγινε από τους συγγενείς των νεκρών. Είναι ώρες δύσκολες για το χωριό μας και οφείλουμε οι κάτοικοι να σταθούμε ικανοί να στηρίξουμε τις οικογένειες και την ηρεμία στον τόπο μας».

Για να προληφθεί η “ασχήμια” η σορός του Ξυλούρη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ηρακλείου και η κηδεία θα γίνει σήμερα,ενώ η σορός του Καλομοίρη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και η κηδεία θα γίνει άλλη ημέρα.

Ο ένας από τα 5 παιδιά του Καλομοίρη συγκινεί με μαντινάδα που έγραψε και “ανέβασε” για τον πατέρα του:

“Οτι αξιζει δε μπορεί
Ο χρόνος να το θάψει

Θα ρθει καιρός που Η φλόγα ντου
στον ουρανό θα λάμψει

Καλό ταξίδι πατέρα”

Στο προσωπικό  προφίλ του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Καλομοίρη στο facebook οι μαντινάδες πολλές.Οπως π.χ. οι ακόλουθες:

“Στο χτύπημα σου ε-δάκρυσαν των αμαθιών μου οι κόρες……

Πολλές φορές ο θάνατος τσ’άνθρωπους ξεκουράζει

μα είναι στιγμές απου χτυπά χτυπά εκεια που δεν ταιριάζει…”

Άλλη:
“Διπλό ητανε το φονικό, απόψε στα Ανωγεια

και ένας δεν το σταμάτησε ανάθεμα την ώρα

Στην λίγωση του φεγγαριού ,

έφυγες Καλομοιρη,

τα τόσα που εδιδαξες σε ολόκληρη την Κρήτη,

είχες αξία σταθερή ,

το πνεύμα το καθάριο

και έπρεπε να σου εχουνε

και σεβασμό σαν Άγιο

Το ψευτομπιστολο κρατεί,

ο νιος στην μια του χερα,

τον Καλομοιρη βάλανε

στόχο κακια η ώρα”.

Ο Μανώλης Καλομοίρης καταζητείται και οι τοπικές αρχές προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους ενόψει των κηδειών και της σύλληψης ή παράδοσης του Καλομοίρη.

Τα “καλά” νέα είναι ότι στα Ανώγεια είχε να σημειωθεί περιστατικό βεντέτας απο το 1959,όταν οι “πρόκριτοι” της περιοχής από τη μία πάντρεψαν μέλη δυο αντίπαλων οικογενειών,ενώ σε άλλο περιστατικό έδιωαξν απο την περιοχή εντελώς την οικογένεια του δράστη.

Τα “κακά” νέα είναι ότι η βεντέτα αναβίωσε το 2017 με την δολοφονία του 23χρονου Μανώλη Στρατάκη και πάνω που θεώρησαν ότι τα “πράγματα μπήκαν σε κοντρόλ” το χθεσινό διπλό φονικό δείχνει ό,τι ξέφυγαν.

Ελλάδα-Ανώγεια 2020:Η βεντέτα είναι ακόμα εδώ…Δυστυχώς.

Τραγική “λεπτομέρεια”. Η οικογένεια Ξυλούρη έσπευσε σήμερα το πρωί, μετά το φονικό να βαφτίσει -κατά τα κρητικά έθιμα-το βρέφος που απέκτησε,αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί ο νεκρός Γιώργος Ξυλούρης…