Αρχική Δικαιοσυνη Γιατρός και Δικαστής στις ηλεκτρικές καρέκλες της Δικαιοσύνης!

Γιατρός και Δικαστής στις ηλεκτρικές καρέκλες της Δικαιοσύνης!

2123

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Τι δουλειά θα προσφέρει σε ένα Υπουργείο Δικαιοσύνης με τεράστιες δικογραφίες “στο περίμενε” ένας γιατρός ,παντρεμένος μάλιστα με γιατρίνα;

Αυτό διερωτώνται πολλοί για τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης ,βουλευτή Καρδίτσας,53χρονο Κώστα Τσιάρα, ο οποίος ήταν συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΑΠ και στην Κυβέρνηση Σαμαρά είχε υπηρετήσι ως υφυπουργός Εξωτερικών.

Γνωστότερος ήταν για τις φιλικές σχέσεις που είχε με τον σημερινό Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο,θέματα του οποίου εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

Πρέπει να είναι κανείς νομικός για να υπηρετήσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης,του οποίου σήμερα οι καρέκλες είναι πιο…ηλεκτρικές από κάθε άλλη φορά;

Οσο πρέπει να είναι κανείς γιατρός για να υπηρετήσει στο Υπουργείο Υγείας,δηλαδή κατά τη γνώμη μας ναι…

Ο κ.Τσιάρας ξεπέρασε το σκόπελο μιλώντας για ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης,αλλά αναφέρθηκε και στον γνωστό με κάθε άλλο παρα θετική,κατά την κρίση μας ,θητεία στη Δικαιοσύνη Στ.Ματθία και σε μια “παρόλα” που είπε περι του ¨εχουμε και δεν έχουμε δικαιοσύνη” για να μας θυμνήσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στη Δικαιοσύνη είναι ότι δεν είναι τυφλή και χώνει στο αρχείο καραμπινάτα σκάνδαλα επωνύμων.

Μια ,κατ αρχήν,εγγύηση για το Υπουργείο αυτό είναι ο ε.τ. Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημήτρης Κράνης.

Ηταν σχεδόν βέβαιος πρόεδρος του Αρείου Πάγου,το 2016,αλλά  κάποιος απο την πλαϊνή πόρτα υπέδειξε στο Υπουργικό Συμβούλιο άστοχα και ο κ.Κράνης,δικαστής πανέντιμος και ευπρεπής σε όλα βρέθηκε εκτός.

Ο Δημήτρης Κράνης(το αντίθετο του Παπαγγελόπουλου,αισθητικά) ήταν το πρόσωπο που είχε προτείνει η Διάσκεψη των Προέδεων της Βουλής για να διαδεχθεί την Βασιλική Θάνου και να αναλάβει το τιμόνι του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Κράνης διορίστηκε στο δικαστικό σώμα στις 10 Μαίου του 1978 ενώ προήχθη στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στις 19 Οκτωβρίου 2016.

Προηγουμένως υπηρέτησε ως Πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Πειραιώς (1978-1979),ως Πρωτοδίκης στα Πρωτοδικεία Χαλκιδικής (1979-1981), Θεσσαλονίκης (1981-1983), Χαλκίδας (1983-1986) και Αθηνών (1986-1992), ως Πρόεδρος Πρωτοδικών στα Πρωτοδικεία Καρδίτσας (1992-1993) και Αθηνών (1993-1998), ως Εφέτης στα Εφετεία Αθηνών (1998-1999) και Πειραιώς (2000-2006) και ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Ναυπλίου (2006-2008), ενώ με το βαθμό του Προέδρου Εφετών και ακολούθως με το βαθμό του Αρεοπαγίτη διετέλεσε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών από το Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2010, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα της οργανικής θέσης του ως Αρεοπαγίτης.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του στο χώρο της Δικαιοσύνης διετέλεσε γενικός διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δικαστών απο το 2016.

Επίσης μετείχε και στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και ήταν από τα μέλη που ψήφισαν υπέρ της ενοχής του.

Εκτός από το πτυχίο του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτριος Κράνης είναι πτυχιούχος και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου της αυτής Σχολής, ενώ τη διετία 1981-1983 μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Ιδιωτικού και Δημόσιου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου LUDWIG MAXIMILIANS στο Μόναχο της Γερμανίας και είναι κάτοχος αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου.Έχει εισηγηθεί επανειλημμένως δικονομικά κυρίως θέματα σε επιστημονικές εκδηλώσεις της ΕΣΔι και σε συνέδρια, συμπόσια ή ημερίδες Δικηγορικών Συλλόγων και λοιπών επιστημονικών φορέων.